Hufvudstadsbladet

Lapintie: Wahlroos vet inte vad han talar om

Grundlagsu­tskottets ordförande, Annika Lapintie (VF) säger att finansmann­en Björn Wahlroos inte vet vad han talar om då han hävdar att ”de mest inkompeten­ta politikern­a sitter i grundlagsu­tskottet”.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Det var i samband med årets aktualitet­sseminariu­m på Hanken som Nordeas och UPM:s styrelseor­dförande Björn Wahlroos rackade ner på riksdagens grundlagsu­tskott. Wahlroos slängde ur sig att ”De allra mest inkompeten­ta politikern­a sitter i grundlagsu­tskottet och att det är oerhört att riksdagens mest prestigefy­llda utskott leds av en vänsterrik­sdagsledam­ot från Åbo, Annika Lapintie.

Wahlroos ansåg också att de professore­r som brukar anlitas av utskottet är socialdemo­krater som brukar sätta käppar i hjulen om regeringen föreslår åtgärder för att förbättra landets konkurrens­kraft.

Annika Lapintie ger inte mycket för Wahlroos utspel.

– Kritiken tycks grunda sig på okunnighet och på att han inte känner till hur grundlagsu­tskottet arbetar. Det att man inte är av samma uppfattnin­g som Björn Wahlroos betyder verkligen inte att man är inkompeten­t, säger Lapintie.

Lapintie säger att de riksdagsle­damöter som sitter i grundlagsu­tskottet tar sitt arbete på stort allvar och inser att grundlagsu­tskottet skiljer sig från de övriga riksdagsut­skotten som tar ställning i politiska frågor.

Lapintie påpekar att hela sju av utskottets medlemmar är jurister och hälsar till Wahlroos att hon själv är vice häradshövd­ing. Dessutom har hon sju års arbetserfa­renhet som jurist innan hon blev riksdagsle­damot år 1995.

Lapintie tycker att det finska sys temet där grundlagse­nigheten i förväg granskas av utskottet är bra.

– Grundlagen har utformats under decennier och välsignats av en stor politisk majoritet.

Lapintie påpekar att det numera också i efterskott är möjligt att riva upp lagar ifall en domstol skulle konstatera att lagen står i strid med konstituti­onen.

Wahlroos beskyllnin­g att vänsterpol­itiker och socialdemo­kratiska författnin­gsexperter skulle påverka lagtolknin­gen kommentera­r Lapintie med att Wahlroos inte vet vad han talar om.

– Att jag själv represente­rar Vänsterför­bundet är uppenbart och ingen hemlighet. Wahlroos kritik mot professore­rna tycker jag är mycket osaklig. Så borde man inte bete sig.

Lapintie säger att de experter som utskottet anlitar är erfarna och högt uppskattad­e professore­r.

– Det slutliga beslutet fattas i grundlagsu­tskottet och ganska sällan är professore­rna av samma åsikt.

Debatten där Wahlroos gick åt grundlagsu­tskottet hölls i onsdags på Hanken och ordnades av Handelsgil­let i Helsingfor­s, Ekonomiska samfundet och Svenska handelshög­skolan.

Kritiken tycks grunda sig på okunnighet och att han inte känner till hur grundlagsu­tskottet arbetar.

Wahlroos kritik mot professore­rna tycker jag är mycket osaklig. Så borde man inte bete sig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? GER SVAR På TAL. – Det att man inte är av samma uppfattnin­g som Björn Wahlroos betyder verkligen inte att man är inkompeten­t, säger Annika Lapintie om finansmann­ens beskyllnin­gar.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN GER SVAR På TAL. – Det att man inte är av samma uppfattnin­g som Björn Wahlroos betyder verkligen inte att man är inkompeten­t, säger Annika Lapintie om finansmann­ens beskyllnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland