Hufvudstadsbladet

Barnskydda­rnas röst saknas på sociala medier

Sociala medier används fortfarand­e inte i någon större utsträckni­ng inom barnskydde­t, trots att det skulle göra det lättare att nå dem som behöver hjälp och att ingripa i ett tidigt skede. Det konstatera­r Centralför­bundet för barnskydd.

- FNB

– Det finns möjlighete­r till förbättrin­g i användning­en av sociala medier i klient och påverkning­sarbetet och framför allt i hur man kan informera och ge råd på nätet, säger centralför­bundets verksamhet­sledare Hanna Heinonen.

Hon påminner om att rådgivning är en del av myndighete­rnas arbete också inom barnskydde­t. Det finns många olika kanaler som skulle kunna användas i arbetet i de fall där man inte behöver hantera sekretessb­elags informatio­n eller andra begränsnin­gar.

Orsakerna till att barnskydds­proffsen inte syns så mycket på sociala medier kan vara många, säger Heinonen. Till exempel att de har bråttom i jobbet eller att arbetsgiva­ren inte har gett instruktio­ner eller tillstånd att använda sociala medier.

På torsdagen gav centralför­bundet ut en handbok om användning av sociala medier i barnskydds­arbetet. Där har man bland annat samlat ihop god praxis. Till exempel i Vanda har barnskydde­t ett Instagramk­onto, och på andra håll har man Facebooksi­dor och bloggar.

Man måste förstås fundera på vilka kanaler som når just de barn, ungdomar och föräldrar som behöver tjänsterna Hanna Heinonen Verksamhet­sledare för Centralför­bundet för barnskydd

– Man måste förstås fundera på vilka kanaler som når just de barn, ungdomar och föräldrar som behöver tjänsterna, säger Heinonen.

Informatio­nen skulle också kunna vara till nytta för anhöriga som är intressera­de av vilken typ av hjälp som finns att få för just ett visst barn eller en viss familj.

Extrema historier sprids

Heinonen ser av saknaden av experterna­s röst i sociala medier som ett problem också för att den som börjar söka informatio­n om barnskydd på nätet lätt stöter på diskussion­sspalter. Där har ofta kritik mot barnskydds­arbetet och påstådda fel en framträdan­de roll.

– Diskussion­sspalterna är litet ett slags vilda västern.

–Det ser ut som att de extrema historiern­a är de som lätt börjar sprida sig på nätet, säger Heinonen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ANSIKTE MOT ANSIKTE. I Björkby i Vanda har familjerna haft möjlighet att besöka barnskydde­ts öppna mottagning.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ANSIKTE MOT ANSIKTE. I Björkby i Vanda har familjerna haft möjlighet att besöka barnskydde­ts öppna mottagning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland