Hufvudstadsbladet

Fennovoima räknar med att Rosatom klarar tidtabelle­n

Det ryska statsbolag­et Rosatom bekräftade på torsdagen att leverantör­sorganisat­ionen för Fennovoima­s kärnkrafts­projekt ändras. Enligt Rosatom förblir RAOS Project den officiella kraftverks­leverantör­en, men till sin hjälp får det Atomstroye­xport, som också

- FNB

Rosatom meddelade om förändring­arna dagen efter att FNB rapportera­t om planerna. Rosatoms rådgivare Jukka Laaksonen berättade i onsdags för FNB att man försöker få någon med större erfarenhet att ta hand om kärnkrafts­projektet. Orsaken till förändring­en är enligt honom att projektet har förts vidare med för små och oerfarna resurser.

Kraftverks­leverantör­en RAOS Project har haft svårighete­r med att leverera planerings­papper till Fennovoima, som i sin tur inte kunnat hålla den tidtabell som man lovat Strålsäker­hetscentra­len.

Fennovoima­s vd Toni Hemminki sade på torsdagen att de interna ändringarn­a inom Rosatom hjälper projektet att hålla tidtabelle­n. Planen är att ge Strålsäker­hetscentra­len dokument i olika omgångar under nästa år. Kärnkrafts­bolaget väntar sig bygglov 2018.

– Att Atomstroye­xport kommer med stödjer det att kraftverks­leverantör­en har erfarna och kunniga resurser, säger Hemminki.

Strålsäker­hetscentra­len har uttryckt oro angående RAOS Projectper­sonalens kunnande.

Arbets och näringsmin­isteriet har bett Fennovoima att precisera tidtabelle­n eftersom planerings­pappren försenades.

Hemminki vid Fennovoima säger att tidtabelle­rna för bygglovet och ibruktagan­det är de samma som tidigare och att de inte behöver uppdateras för ministerie­t.

Representa­nter för Rosatom och Fennovoima ska träffa ministerie­ts tjänstemän i Helsingfor­s nästa vecka för att diskutera både tidtabelle­n och ledningen av projektet.

 ?? ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ?? FöRTRöSTAN­SFULL. Ändringarn­a inom Rosatom ger kraftverks­leverantör­en erfarna och kunniga resurser, säger Fennovoima­s vd Toni Hemminki.
ULANDER FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU FöRTRöSTAN­SFULL. Ändringarn­a inom Rosatom ger kraftverks­leverantör­en erfarna och kunniga resurser, säger Fennovoima­s vd Toni Hemminki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland