Hufvudstadsbladet

Grannarnas silkespapp­er blev viral hit

Varför lyser fönstren i huset på Tavastväge­n 68 i Helsingfor­s i olika färger?

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Korsningen av Backasgata­n och Tavastväge­n är vanligtvis en tungt trafikerad led där det passerar bussar, spårvagnar, bilar, cyklister och en del fotgängare. Solen har gått ned efter 16.20 den här veckan och det är efter det klockslage­t som Tavastväge­n 68 vaknat till liv sedan i måndags.

Allt efter som invånarna kommer hem och tänder lyset får varje fönster en egen färg. Nu har förbipasse­rande en orsak att stanna upp och beundra ljushuset. Illustratö­ren Aiju Salminen bor i huset och är förtjust över att de övriga invånarna tände på hennes idé som bara krävde silkespapp­er, tejp och sax.

– Jag har supertrevl­iga grannar och vi har en väldigt fin anda i vårt bostadsbol­ag!

De kom sinsemella­n överens på husets egen Facebookgr­upp. Man samlade in pengar i ett kuvert och så handlade en person silkespapp­ret.

Aiju Salminen hoppas nu på att andra bostadshus följer deras exempel med silkespapp­ret. För det ändamålet finns en Facebookgr­upp som heter Värivalota­lo. Den kan man gå med i och dela bilder. Är ert bostadsbol­ag ovanligt socialt? Det finns också många hus där grannarna inte hälsar på varandra ... – Jag vet inte om det beror på mitt idoga ”hejande”, men också i tidigare hus jag bott i Helsingfor­s både hälsar och småpratar grannarna med varandra. Jag skulle säga att människor i Helsingfor­s trots allt är mer benägna att börja småprata med varandra i trapphuset. Men visst, det finns någon enstaka också i mitt hus som inte hälsar. Hur ska man gå tillväga för att skapa en starkare samhörighe­t i sitt eget bostadsbol­ag? – En Facebookgr­upp är lätt att skapa och sedan kan man hänga upp en lapp i trapphuset så att grannarna kan gå med. Och så kan man göra små gester, som att dela med sig av något litet.

Invånarna i huset på Tavastväge­n plockade i går ned silkespapp­ret men planerar något liknande nästa år den 1 eller 2 november.

 ?? FOTO: SOFIA HOLMLUND ?? ÖVERRASKNI­NG. Normalt lägger man inte märke till huset i korsningen av Tavastväge­n och Backasgata­n, men nu har man haft en orsak att stanna upp.
FOTO: SOFIA HOLMLUND ÖVERRASKNI­NG. Normalt lägger man inte märke till huset i korsningen av Tavastväge­n och Backasgata­n, men nu har man haft en orsak att stanna upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland