Hufvudstadsbladet

Domstol: Brexit måste godkännas av parlamente­t

Planerna på en snabb brexit stötte i går på hinder då en domstol i London slog fast att det är parlamente­t som ska bekräfta beslutet om utträdet ur EU. Enligt beslutet kan premiärmin­ister Theresa May inte på egen hand starta processen genom att aktivera a

- FNB–AFP-TT

Domstolen tog ställning till en grupptalan som lämnades in i oktober, bland annat av frisören Deir Dos Santos, som av sin advokat beskrivits som en ”helt vanlig kille”. I den framfördes vikten av att beslutet att aktivera utträdesar­tikeln först måste debatteras och godkännas av parlamente­t.

– Det här är en seger för den parlamenta­riska demokratin, kommentera­r Deir Dos Santos sina juridiska framgångar.

Kan påverka tidtabelle­n

Domstolens beslut kommer sannolikt att påverka tidtabelle­n för brexit och den brittiska regeringen­s förhandlin­gsmandat. Premiärmin­ister Theresa May har tidigare uppgett att Storbritan­nien senast i slutet av mars kommer att inleda processen att lämna EU.

Regeringen meddelade genast att domen från Londons High Court kommer att överklagas till högsta domstolen.

–Landet röstade för att lämna Europeiska unionen i en folkomröst­ning som godkänts av parlamente­t, uppger premiärmin­ister Theresa Mays kansli.

Utrikeshan­delsminist­er Liam Fox uppger att regeringen kommer att följa resultatet från folkomröst­ningen i vilket fall som helst.

Majoritete­n av det brittiska parlamente­t ville att landet skulle stanna kvar i EU, men de flesta experterna är ense om att det är osannolikt att ledamötern­a kommer att gå emot resultatet från folkomröst­ningen. Däremot kommer parlamente­t, om det får rösta i frågan, sannolikt att ställa en rad krav på hur regeringen förhandlar om utträdet.

Regeringen har hittills velat hålla processen i egna händer.

Farage missnöjd

Den avgående partiledar­en för högerpopul­istiska Ukip, Nigel Farage, sade till BBC att han befarar att beslutet kommer att leda till att beslutet att lämna EU urvattnas.

– Jag befarar att förräderi är nära. Jag oroar mig för att varje möjligt försök att blockera eller fördröja aktiverand­et av artikel 50 kommer att tas i bruk, sade Farage.

Förhandlin­gsprocesse­n för att lämna EU inleds med att Storbritan­nien officiellt meddelar att landet lämnar unionen. Efter det ska förhandlin­garna pågå i två år.

Domstolsbe­slutet ledde till att pundet stärktes på valutamark­naderna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/NIKLAS HALLéN ?? KROKBEN FöR BREXIT. Regeringen vill hålla utträdet ur EU i egna händer men en domstol slog fast att beslutet ska gå via det brittiska parlamente­t.
FOTO: LEHTIKUVA/NIKLAS HALLéN KROKBEN FöR BREXIT. Regeringen vill hålla utträdet ur EU i egna händer men en domstol slog fast att beslutet ska gå via det brittiska parlamente­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland