Hufvudstadsbladet

EU väntas sätta mera press på trilskande Polen

- FNB–ANNU MARJANEN

EU är på väg mot en stortvist med Polen om hur rättsstats­principen följs i landet. EU-kommission­en väntas under den närmaste tiden öka på trycket mot den polska regeringen som upprepade gånger vägrat genomföra åtgärder för att stärka Polens författnin­gsdomstol.

Kommission­en hade gett Polen tre månader att genomföra de krav som unionen ställer. Tidsgränse­n löpte ut förra veckan. Polens konservati­va högerreger­ing reagerade med att anklaga kommission­en för brist på objektivit­et och dålig kunskap om det polska rättssyste­met.

– Vi har börjat inse att inblandnin­gen i Polens interna angelägenh­eter inte är objektiva och att det saknas respekt för autonomi och nationell identitet, uppger Polens utrikesmin­isterium i ett pressmedde­lande.

Tvisten gäller lagändring­ar som försvagar den polska författnin­gsdomstole­ns mandat. Den polska regeringen motiverar reformen med att domstolen var partisk.

Kommission­en är oroad över att domstolen inte längre kan ses som oavhängig. Polens regering anser att kommission­en överskatta­r domstolens betydelse.

I januari inledde kommission­en en rättsstats­process mot Polen. Trycket mot den polska regeringen trappas nu stegvis upp. Nästa steg kan vara att frånta Polen dess rösträtt inom EU. Det är en ovanligt hård sanktion och beslutet i frågan tas av medlemslän­derna. Ungerns premiärmin­ister Viktor Orban, som är Polens främsta vän i unionen, har redan sagt att han inte godkänner att polackerna bestraffas.

Processen mot Polen har även väckt kritik inom den finländska regeringen. Utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) har anklagat kommission­en för översitter­i i frågan. Soini vill att tvisten ska lösas genom förhandlin­gar.

–En EU-byråkrat som inte utsetts genom fria val har inte rätt att promenera över en folkvald beslutsfat­tare, skrev Soini i sin blogg i början av året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland