Hufvudstadsbladet

Dåliga nyheter för Theresa May

- FNB–TT

Att det brittiska parlamente­t dras in i processen kring EUutträdet är ett stort nederlag för premiärmin­ister Theresa May.

– Regeringen hade hoppats på att den skulle kunna bibehålla sin kontroll över brexitproc­essen, utan inblandnin­g från parlamente­t, säger Göran von Sydow, forskare på Svenska institutet för europapoli­tiska studier.

Han tror att beslutet i High Court och regeringen­s överklagan till högsta domstolen kan komma att inne- bära förseninga­r i Mays tilltänkta tidtabell för EU-skilsmässa­n. Hon har sagt att hon tänker aktivera utträdesar­tikeln 50 i Lissabonfö­rdraget i mars nästa år.

– Det är inte omöjligt att hela processen nu skjuts framåt, att det blir en fördröjnin­g kring notifierin­gen av artikel 50.

Det har spekulerat­s kring att parlamente­t, där det finns en stark majoritet för att stanna i EU, kommer att försöka använda sitt inflytande för en så kallad mjukare brexit.

–Om parlamente­t ska få vara med och tycka till om när man ska notifiera om artikel 50 kan man också förvänta sig att parlamente­t vill involveras i hur förhandlin­garna ska gå till. Vilken typ av brexit det blir, hård eller mjuk, kan förändras beroende på vilka som är involverad­e i processen, säger von Sydow. TT: Tror du att parlamente­t skulle försöka stoppa EU-utträdet? – Nej, det tror jag inte. Det finns en ganska stor uppslutnin­g kring att utfallet i folkomröst­ningen ska följas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland