Hufvudstadsbladet

Britt Lundberg vald till Nordiska rådets president

Åländska Britt Lundberg leder Nordiska rådets arbete nästa år med titeln president. Juho Eerola blir vice. Valet skedde utan diskussion även om det i förväg väckt en del uppmärksam­het i Finland. Lundbergs mål är att avskaffa så många gränshinde­r mellan lä

- anna.svartstrom@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRÖM

KÖPENHAMN Nordiska rådet är det parlamenta­riska organet för det nordiska samarbetet, med fem länder och tre lagstiftan­de regioner som medlemmar.

Värdskapet alternerar mellan länderna, och nästa år är det Finlands tur.

Och det blir Britt Lundberg, lagtingsle­damot på Åland, som leder det arbetet, efter att hon på sessionen i Köpenhamn på torsdagen valdes till president.

Frågan väckte en del uppmärksam­het i förväg. Sannfinlän­daren Juho Eerola har lett den finländska delegation­en och traditione­n har varit att den personen också tar över presidents­kapet.

Den finländska delegation­en föreslog ändå enhälligt Britt Lundberg.

Juho Eerola har bland annat uppmärksam­mats för sin medverkan i en video med pornografi­ska inslag.

Britt Lundberg säger att hon inte har ”engagerat sig” i diskussion­en kring valet.

– Den finländska delegation­ens önskan är att det ska se ut så här. Jag är glad över nominering­en och respektera­r det beslutet. Nu är det min uppgift att tillsamman­s med Juho Eerola axla det finländska ordförande­skapet. Eerola valdes till vice president. Britt Lundberg är ledamot för Åländsk center i det åländska lagtinget, har ställt upp i riksdagsva­l för Svenska folkpartie­t och i Europaparl­amentsval. I Nordiska rådet sitter hon i Mittengrup­pen där hon är ordförande.

Under fyra år har Lundberg varit talman i lagtinget. Presidents­kapet, som är att leda Nordiska rådets arbete och också plenum, känns därför inte främmande för henne.

Gemensam marknad

Och det är uppenbart att hon brinner för det nordiska. Hon är bland annat glad över att hon på sessionen lyckades vända diskussion­en och få igenom sin grupps förslag om ett kontor i Bryssel som ska koordinera nordiska Europaparl­amentarike­r bland annat genom gemensamma träffar. Genom det arbetet ska nordiska ärenden bättre kunna samköras på EU-nivå.

På frågan om vilka hjärtefråg­orna är, beklagar hon att hon svarar lite tråkigt.

– Jag tycker det viktiga är att eliminera så många gränshinde­r som möjligt.

Konkret handlar det bland annat om att arbetsmark­naden ska vara gemensam så att överskott på arbetskraf­t i ett land kan ta sig till ett annat där det är brist, att det enkelt ska gå att studera i ett annat nordiskt land och att pensionen inte ska bli ett problem om man flyttar.

Samtidigt är gränshinde­r något som man på nordisk nivå har talat om i många år. Är du frustrerad över att arbetet går så långsamt? – Det är faktiskt så att ett tiotal gränshinde­r försvinner per år men det är också så att det uppstår nya. Det är ändå kanske något som inte har uppmärksam­mats tillräckli­gt tydligt eller tillräckli­gt länge.

Just gränshinde­r är ett speciellt fokusområd­e under Finlands ordförande­skap. Hur ser du på de gränskontr­oller – Visst har det skakat om lite hos många och envar av oss, men vi måste ändå komma ihåg att Nordiska rådet eller Nordiska ministerrå­det inte är ett överstatli­gt organ. Vi ska fortsättni­ngsvis fatta våra egna beslut.

Hon säger att det är uppenbart att Sverige, Norge och Danmark bedömt kontroller­na som nödvändiga, och betonar att det måste respektera­s. Den nordiska aspekten av det hela är ändå, enligt henne, att länderna informerar varandra om kontroller­na och kan diskutera de problem de medför.

Islands och Finlands delegation­er gjorde till sessionen ett förslag om att isländska och finska ska vara arbetssprå­k i Nordiska rådet. Enligt det ska alla handlingar finnas också på de språken.

Maarit Feldt-Ranta, socialdemo­krat och vice ordförande i den finländska delegation­en, säger att det handlar om jämlikhet. Förslaget hann ändå inte behandlas i Köpenhamn utan går nu vidare till utskottsbe­handling.

 ?? FOTO: ANNA SVARTSTRöM ?? PRESIDENT. Det blir Britt Lundberg, inte Juho Eerola, som ska leda Nordiska rådet.
FOTO: ANNA SVARTSTRöM PRESIDENT. Det blir Britt Lundberg, inte Juho Eerola, som ska leda Nordiska rådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland