Hufvudstadsbladet

IS uppmanar sina krigare att stanna i Mosul

- FNB

Terrorröre­lsen IS har uppmanat sina krigare att stanna kvar i Mosul. I en ljudupptag­ning som har distribuer­ats via IS informatio­nskanal talar enligt nyhetsbyrå­n AFP IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Det är den första ljudupptag­ningen av honom på över ett år och ingen vet var han finns.

Iraks regeringss­tyrkor lyckades på onsdagen ta sig in i Mosul två veckor efter att anfallet inleddes.

Hassan Hassan, en av författarn­a till boken Isis: Inside the Army of Terror, skrev på Twitter att det här är första gången som rörelsens ledare uppmanar sina krigare att inte retirera. Enligt Hassan Hassan kan man av detta dra slutsatsen att IS är redo att strida i Mosul.

– Det betyder att gruppen har förberett sig väl för strid, annars skulle tonen vara mera försiktig, skriver Hassan Hassan.

I en analys som publicerad­es i New York Times förra veckan skrev Hassan Hassan att det inte råder några tvivel om hur IS reagerar om de irakiska styrkorna tar sig in i Mosul för att återerövra staden.

– De strider till det bittra slutet för att försvara sin mest kända och symboliska fästning.

Miljonstad­en Mosul är den största stad som IS kontroller­ar. Staden är betydelsef­ull för rörelsen eftersom IS-ledaren deklarerad­e att kalifatet i Irak och Syrien hade grundats just i Mosul för två år sedan efter att IS hade intagit staden efter ett blixtanfal­l.

Man räknar med att det finns 3 000–7 000 IS-krigare i Mosul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland