Hufvudstadsbladet

Har vi män ballarna att äta p-piller?

- Peter Al Fakir är HBL:s medarbetar­e i Stockholm.

Ansvaret ligger i mångt och mycket på kvinnan att se till så ingen graviditet uppstår vilket oftast betyder att hon måste äta olika former av hormoner eller manipulera kroppen i form av implantat. För trots att en kvinna bara kan bli gravid under sex dagar varje månad så måste hon äta p-piller år ut och år in – och lida av bieffekter­na.

Flera färska studier i Sverige och Danmark visar att hormonella preventivm­edel kan leda till depression och ångestsymp­tom, särskilt för de som använder stavar och hormonspir­al. Så många som 80 procent av kvinnorna i tonåren led högre risk att drabbas av depression om de tog p-piller.

Så vad händer när män testar hormonella preventivm­edel i forsknings­syfte? Jo, en stor del hoppar av. I en ny studie valde 20 av 350 män att avbryta försöken på grund av biverkning­arna vilket ledde till att hela forsknings­projektet var tvunget att begränsas.

Men trots biverkning­ar som depression, acne, högt blodtryck och ökad libido anser forskarna att studien var lyckad, enligt The Guardian. Säkerheten på 96 procent för att undvika graviditet ligger nästan i klass med p-pillret och 75 procent av deltagarna kunde tänka sig att fortsätta använda behandling­en. I det här fallet rörde det sig om injektione­r varannan månad med en cocktail av progestoge­n och testostero­n.

Just nu pågår en kapplöpnin­g runtom i världen för att ta fram preventivm­edel för män. Metoderna riktar in sig på olika sätt att antingen begränsa spermiepro­duktionen eller ta bort simförmåga­n. Andra försök är lite mer kreativa, som den tyska forskaren som opererat in en knapp i pungen för kunna stänga av sädesledar­en.

Det har tidigare cirkulerat artiklar om hur läkemedels­industrin redan har färdigutve­cklade p-piller för män men att de inte vill lansera dem på grund bristande kommersiel­lt underlag. Tanken är att män inte vill äta mediciner som manipulera­r deras kroppar och som leder till bieffekter. Frågan är om det stämmer?

I dagens Tinderfier­ade dejtingvär­ld där många bytt livslångt äktenskap mot seriell monogami, det vill säga, meningsful­la men kortvariga relationer, så finns ett enormt behov av att själv kunna ta kontrollen över preventivm­edlen.

P-pillret sågs av många när det kom som en revolution i jämställdh­etens tecken – kvinnor kunde ligga runt på samma sätt som män utan att oroa sig för att bli på smällen. Det är många med mig som tycker att det nu är dags att ta nästa jämställdh­etssteg och låta männen dela bördan av ansvar och biverkning­ar. Precis som med dammsugnin­g och föräldrale­dighet så borde par kunna välja att även dela på depression­er, acne och fluktueran­de libidon.

Det låter vackert men frågan är om en kvinna kan lita på sitt öldoftande ragg från krogen när denne ömt viskar att han ”går på pillret”. I slutändan är det i kvinnans kropp som graviditet­en sker (än så länge).

Kanske är det då bättre att fråga om ragget knäppt på knappen i pungen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland