Hufvudstadsbladet

Här är luckorna i antidopnin­gsarbetet

-

Mikrodoser

●●Mycket små doser av förbjudna preparat försvinner ur kroppen inom timmar och har en prestation­shöjande effekt i kontinuerl­igt bruk. I teorin borde deras verkningar synas i det biologiska passet som förhöjda blodvärden eller förändrad steroidpro­fil, men det är ofta svårtolkat.

Blodtransf­usioner

●●Det finns inget dopningste­st som kan avslöja en blodtransf­usion. Effekterna av en blodtransf­usion syns i det biologiska passet som höjda blodvärden, men det går kanske inte att avgöra om variatione­n beror på en blodtransf­usion eller en vistelse på hög höjd.

23-05

●●Omkring 100 finländare hör till den nationella testpoolen och måste ständigt uppdatera var de befinner sig. Men varken ADT eller de internatio­nella grenförbun­den får testa idrottarna under natten, vilket eventuellt öppnar för mikrodoser. I OS har man undantagsv­is tagit dopningspr­over nattetid.

Mänskliga faktorer ●●I alla länder följer antidopnin­gsmyndighe­terna inte reglerna lika strikt. Landslagså­karen Mona-Liisa Nousiainen förundrade sig över att man ofta utomlands förhåller sig så vårdslöst till dopningste­sterna.

Geografi

●●Exempelvis blodprov är mycket känsliga, måste förvaras kylda och analyseras inom 36 timmar. Det förorsakar en del utmaningar inte minst i Afrika, där det endast finns två Wada-labb på hela kontinente­n. Urinprov är också känsliga och exempelvis EPO försvinner väldigt fort ifall proverna förvaras fel.

Korruption

●●Wadas rapport om den systematis­ka dopningen i Ryssland visade att antidopnin­gsarbetet är utsatt för korruption. Där har man bland annat bytt ut positiva dopningspr­over mot rena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland