Hufvudstadsbladet

Gamla och sjuka göms undan och vården privatiser­as

- GUNVOR KRONMAN heltidsarb­etande skattebeta­lare, Helsingfor­s

Min 83-åriga dementa mamma får maximal hemvård i Helsingfor­s. Vården påstås vara svensk, men en försvinnan­de del av den veckovis utbytta personalen kan svenska. Lyckligtvi­s är mamma tvåspråkig och klarar trots demens (ännu) av att tala engelska. Språket är dock ett mindre problem och många ur vårdperson­alen inklusive invandrarv­ikarierna är både vänliga och omtänksamm­a.

Mamma går inte längre ut, efter pappas död för två år sedan bor hon ensam. Hon kan inte klä sig eller tvätta sig själv. Hon äter inte utan övervaknin­g och öppnar inte heller kylskåpet. Hon kan inte använda telefonen och minns inte hur trygghetst­elefonen fungerar. När hon faller – vilket hon ofta gör på grund av dålig balans – blir hon liggande på golvet tills någon hittar henne. Senast föll hon på balkongen för ett par veckor sedan, lyckligtvi­s var det ännu relativt varmt utomhus.

Mamma är inte berättigad till en kommunal vårdplats eftersom hon bedöms vara alltför frisk. Mamma får så kallad maximal hemvård dagtid – vilket innebär tre besök dagligen, samt tvätthjälp. Det innebär korta besök där övervakade måltider inte nödvändigt­vis ingår. Eftersom hemvårdspr­oducenten Debora har svårt att få personal uteblir besöken tidvis och då blir mamma helt utan mat. Detta i sin tur leder till undernärin­g, vilket sköts med regelbundn­a uppfödning­ssessioner på Mejlans sjukhus. Där stortrivs mamma och lever upp och äter alla sina måltider. Tack till den underbara personalen där!

För social aktivitet har mamma beviljats kommunal dagvård en dag i veckan, vilket vi barn är glada över. Hoivaonni, som dagverksam­heten infantilt kallas, gör stora insatser (på svenska) för att mamma faktiskt ska kunna delta. De ringer mig kvällen innan, därefter ringer både de och jag till mamma nästa morgon och påminner och säger att det är okej att kliva in i en främmande taxi. Men om närminnet sviker kan fem minuter vara en alltför lång tid.

Mamma mår bra av dagverksam­heten där hon får prata, dricka kaffe och känna gemenskap. Två gånger på åtta månader har hon kommit i väg till sin verksamhet. Ett lårbensbro­tt förklarar en del av bortfallen, men mest handlar det om utlokalise­rade, dåligt fungerande

De anhörigas vårdansvar och den nya kvinnofäll­an växer.

köpta tjänster där ingen part tar ansvar för att mamma faktiskt blir påklädd, stiger in i en främmande taxi och anländer till dagvården. Köptjänste­n Debora, som ska producera hemvården på svenska i Helsingfor­s, ansvarar för den dåligt fungerande verksamhet­en.

Jag är helt medveten om att min mamma inte är den enda i Helsingfor­s som har det så här.

Beslutsfat­tarna anser att man har det bättre hemma. Ensam. Med minimal hjälp av synnerlige­n varierande standard. Den gamla och sjuka göms undan och vården privatiser­as. De anhörigas vårdansvar och den nya kvinnofäll­an växer.

Jag har valt att här beskriva hennes situation i stället för att påtala det bristande politiska ansvarstag­andet, de misslyckad­e upphandlin­garna och illa koordinera­de tjänsterna i en servicedju­ngel som inte ens jag med akademisk slutexamen och långvarig ledarskaps­erfarenhet klarar av att förstå, än mindre påverka.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland