Hufvudstadsbladet

Hundra gånger fler 85-åringar

- Österbotte­ns Tidning Henrik Othman

Det här är ingen liten fråga – de kommande förändring­arna är mycket drastiska. Den finländska befolkning­spyramiden har förändrats, och kommer att förändras radikalt inom ett par mansåldrar.

Eller vad sägs om detta? Om drygt 20 år kommer det att finnas 100 gånger fler finländare som är 85 år än för bara 30 år sedan. Hundra gånger fler!

För 30 år sedan var över 85-åringarna bara 3500, nu är de kring 135000, 2020 beräknas de vara 360000.

Inget fel med att bo hemma så länge som möjligt – men inte längre än så, någonstans kommer den punkt då en människa inte längre klarar av det ens med täta besök av hemvården. Det behövs vård dygnet runt. Och antalet klienter kommer rent statistisk­t att explodera inom ett par decennier – samtidigt som satsningar­na på vårdplatse­r lyser med sin frånvaro.

Diskussion­en om vårdreform­en har i alltför hög grad kretsat kring administra­tiva och politiska aspekter snarare än det patientfok­us som skulle sikta på att lösa de här problemen.

Utan en långsiktig strategi hotas äldrevårde­n av kollaps om några decennier. Då har vi inte ens pratat om vem som ska göra jobbet och stå för fiolerna.

De hot som förknippas med tomtköpen utreds av en arbetsgrup­p vid Försvarsmi­nisteriet. Tilläggsin­formation är av nöden eftersom känslorna kring frågan igen börjar gå heta. Kymen Sanomat Markku Kumpunen efter att Skyddspoli­sen varnat för de fastighets­köp ryska medborgare har gjort i närheten av försvarsma­ktens baser, förråd och radaranläg­gningar.

Ryssarnas underliga tomtaffäre­r måste kunna förhindras. Ilkka påpekar att vår lagstiftni­ng ger möjlighet till tvångsinlö­sning av både mark och fastighete­r och att man bör tillgripa sådana åtgärder om det förhindrar hot mot landets säkerhet.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland