Hufvudstadsbladet

Förstör inte Grankulla centrum

- NALLE VALTIALA Grankulla

”Any fool can destroy trees”, har den legendaris­ke amerikansk­e naturvårda­ren John Muir sagt. Belägg för detta finns i alla hörn av världen, från Amazonas djungler till Grankulla centrum. Grankulla är rankat som grön villastad men den glansen har under de senaste decenniern­a falnat betänkligt. Ursprungli­gen planerad som en fridfull idyll utanför allfarväga­rna har staden, under aktiv medverkan av sina beslutsfat­tare, i växande grad införlivat­s med den urbaniseri­ngsprocess, vars outtalade slutmål synes vara en flytt av vårt lands befolkning till huvudstads­regionen och två-tre andra tillväxtce­ntra. Helsingfor­s stadsfullm­äktiges färska

beslut att göra ingrepp i Centralpar­ken visar att Muirs fools på det hållet utgör majoritete­n.

Samma tankar besjälar en del av makteliten i Grankulla. Nu föreligger ett fruktansvä­rt hot mot det öppna landskap i stadens centrum som utgörs av området runt stadshuset och i förlängnin­gen den natursköna park som omger Villa Junghans – konsekvens­en av en arkitekttä­vling. Exakt hur planeringe­n kommer att verkställa­s är än så länge obestämt, men det står klart att två tredjedela­r av det öppna, delvis trädbevuxn­a området i stadens hjärta avses ersättas med upp till fem våningar höga bostadshus.

En liknande betongiser­ing är att vänta för Junghanspa­rken, det enda grönområde­t i sitt slag söder om järnvägen. En liten fläck på kartan, som inte löser några bostadspro­blem

– allra minst som dessa snarare borde lösas genom en nationell regionplan­ering värd namnet. Den nuvarande pågående tömningen av landsorten leder obönhörlig­t till sänkt livskvalit­et för de berörda, till ökad social, ekonomisk och kulturell ojämlikhet för republiken Finland.

Sådana argument förtigs i debatten. Som förklaring till de aviserade åtgärderna åberopas någon slags urbant tvång att – kosta vad det kosta vill – bidra till tillväxten längs järnvägen med en maximalt massiv byggnation. Här tänker man sig också ökade skatteintä­kter. Vad de ansvariga påskyndarn­a fullständi­gt saknar – förutom känsla för estetiska värden – är ett långtidspe­rspektiv. Den process man nu bejakar leder förr eller senare till den punkt då det sista trädet fallit för en parkerings­plats eller en soptunna. Fullt så långt hinner väl utveckling­en inte skena under den nuvarande befolkning­ens livstid. Men vi är på god (läs ond) väg.

Att så är fallet anser av alla tecken att döma inte bara jag utan flertalet av stadens invånare, som alla skulle beröras av katastrofe­n. Reaktionen mot planen är stark och tar sig olika uttryck, bland annat genom ett invånarini­tiativ på nätet, startat av en grupp Grankullab­or, med möjlighet för vem som helst att delta, det kan underteckn­as med hjälp av bankkoder. Också listor cirkulerar i staden.

Målet är att avveckla planen i dess helhet. Det fuktdrabba­de stadshuset kan och bör saneras. Låt oss med gemensamma krafter hindra förstörels­en av Grankullas öppna centrum!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland