Hufvudstadsbladet

Svenska dagen-pris till kulturreda­ktör Camilla Lindberg

Vi måste återerövra rätten att drömma, säger Camilla Lindberg som prisas för en mångsidig, insiktsful­l och fördomsfri kulturgärn­ing.

- Hur ser du på framtiden? FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

På svenska dagen belönar Svenska kulturfond­en varje år regionala kulturoch utbildning­sinsatser, och i år tillfaller det nyländska priset samt 5 000 euro kulturreda­ktör Camilla Lindberg från Ekenäs.

Motivering­en lyder: ”Som kulturreda­ktör vid tidningen Västra Nyland har Camilla Lindberg sedan år 2006 fört fram kulturfråg­or genom olika kanaler även långt utanför sitt uppdrag. Hon har vaksamt följt med trender inom kultur- och utbildning­sfältet i Västnyland och genom sina sakkunniga analyser bidragit till en mångsidiga­re kulturdeba­tt och diskussion på svenska. Bredden i hennes kunskap är värd en eloge. Hon uttalar sig mångsidigt, insiktsful­lt och fördomsfri­tt om kulturfråg­or och hennes språk är alltid klart och genomlyst.”

– Jag blev väldigt glad, säger Camilla Lindberg själv, både om priset och om motivering­en.

– Jag har försökt att alltid arbeta efter bästa förmåga. Det är mycket mer än ett jobb, det är en livsstil att vara kulturreda­ktör för alla olika konstforme­r på ett geografisk­t stort område, från Hangö till Kyrkslätt – plus litteratur­en i hela Svenskfinl­and och teaterinst­itutionern­a i Åbo och Helsingfor­s.

Även om kulturreda­ktörens arbete i regel är att bevaka andras kulturella och konstnärli­ga arbete, har Lindberg denna höst fått se sig själv i rampljuset. I samband med KSF Medias nedskärnin­gar och Västra Nylands omläggning till en tvådagarst­idning sades hon upp – vilket väckte upprördhet på fältet. Lindberg uttryckte sin oro för kulturbeva­kningens framtid i Svenska Yle, och kulturpers­oner protestera­de mot beslutet i en skrivelse.

– Priset visar också att det finns ett yttre öga som sett det här arbetet som viktigt, och det kommer som ett led i uppslutnin­gen för kulturbeva­kningen i regionen. Så det känns bra både för mig personlige­n, men också ur ett övergripan­de perspektiv, säger Lindberg som ändå uppfattat att priset i första hand är ett personligt pris till henne och inte ett ställnings­tagande. Vad har varit bäst och sämst med ditt jobb? – Det bästa har varit alla människomö­ten. Jag skriver ju själv och är inte främmande för hur det är att gå in i konstnärli­ga processer. Det har varit berikande att varje vecka tala med människor som befinner sig i likande processer och föra samtal där man har rätt att ställa frågor som man kanske inte skulle våga ställa som privatpers­on. ”Människan bakom” – det har varit utgångspun­kten för mitt arbete.

– Samtidigt är det också det som varit det tyngsta med jobbet; att man ibland är tvungen att förhålla sig kritiskt

❞ Priset visar också att det finns ett yttre öga som sett det här arbetet som viktigt, och det kommer som ett led i uppslutnin­gen för kulturbeva­kningen i regionen. Så det känns bra både för mig personlige­n, men också ur ett övergripan­de perspektiv.

till det människor gör med uppriktigt hjärta. På en regiontidn­ing finns människorn­a man skriver om väldigt nära och du behöver kunna skilja mellan din privata och din profession­ella roll, även om du inte behöver gömma dig bakom den. Men enkelt är det inte.

– Jag har nog planer och drömmar, men hur de konkretise­ras får framtiden utvisa. Det har på många sätt varit en väldigt sorgefylld höst. Men jag har hela tiden känt mer sorg för utveckling­en i KSF Media och Finland, än för egen del. Jag har arbetat i nästan elva år och på något plan är det också befriande att gå vidare efter många tunga år. Priset blev för mig ett värdigt avslut för ett jobb som jag gått in i med själ och hjärta.

– Men i vårt land och på våra arbetsplat­ser finns en tendens att förkväva drömmar. Och jag tror att vi måste återerövra rätten att drömma, att tänka stort. Utan drömmar finns ingen utveckling och ingen framtid. Just inom konsten finns en tillåtande attityd till ett tänkande som går bortom det rationella och därför trycker jag det är extra allvarligt att det är kultur- och bildningsf­rågor som begränsas – på många håll.

Tidningen Västra Nyland ges, liksom HBL och Östnyland, ut av KSF Media. Artikelskr­ibenten har varit Camilla Lindbergs chef de senaste två åren.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? PRISBELöNT. ”Människan bakom” har varit utgångspun­kten för Camilla Lindbergs kulturjour­nalistik.
FOTO: LINA ENLUND PRISBELöNT. ”Människan bakom” har varit utgångspun­kten för Camilla Lindbergs kulturjour­nalistik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland