Hufvudstadsbladet

Berörande om delaktighe­t

- JAN-PETER KAIKU kultur@ksfmedia.fi

●●Festivalen Liikkeellä marraskuus­sa: #negrophobi­a.

Koncept, framställn­ing och installati­on: Jaamil Olawale Kosoko. Ljuddesign, av-teknik, ljudackomp­anjemang: Jeremy ToussaintB­aptiste. Framställn­ing: IMMA/ MESS, Jeremy Toussaint-Baptiste och Jaamil Olawale Kosoko. Stoa den 2.11.

Ett stort vitt kryss, som bildar gångar på golvet, delar in Stoas intima musiksal i sektioner. Inom dem finns stolar utspridda så att åskådarna sitter både med och mot varandra, mellan catwalk-lika gångar på samma golvplan. Dessutom finns bland annat en tronlik konstrukti­on, något som ser ut som ett altare, videoskärm­ar för projektion, svarta ballonger samt bilder och texter utspridda överallt. Från ett kontrollbo­rd i ett hörn styr Jeremy ToussaintB­aptiste en bombastisk ljudvärld, som sköljer över helheten och bidrar till att skapa en improviser­ad och simultan happening-, performans­och klubbstämn­ing från första stund.

I denna spretande sceniska ymnighet dimper den fenomenala transgende­rmodellen IMMA/MESS ner som ett bombslag i bara trosorna och svarta högklackad­e stövletter. Hens aktion är fysiskt alert och precis samt utmanande erotisk med ett från porrindust­rin lånat formspråk och med en fascineran­de elasticite­t mellan manligt och kvinnligt. Med en simultant registrera­nde kamera, vars bild projiceras på en videoskärm, beger hen sig utom scenutrymm­et för att i utrymmena bakom hitta scenperson­en och primus motorn Jaamil Olawale Kosoko i vit kostym. Tillsamman­s kommer de in på scenen. Den simultana registreri­ngen gör alla närvarande delaktiga i samma skeende och projektion.

Samtliga uppträdand­e är svarta och den tematik som gradvis nystas upp handlar om upplevelse­rna av att vara svart i en normativt vit (nordamerik­ansk) verklighet och givetvis om de fobier verktiteln ”#negrophobi­a” pekar på, i olika perspektiv och sammanhang. Jaamil Olawale Kosoko som berättar och läser texter står för den biten. Dokumentär­a filmer förtydliga­r bilden av systematis­erat och institutio­naliserat förtryck. Just detta blir skrämmande tydligt till exempel när texten ”De gav oss ett namn och vi trodde på dem” går runt och turvis högläses av publiken i mikrofon.

Greppet är fullständi­gt renons på behärskad logik eller analytisk bevisförin­g. I stället är det spretigt, kaotiskt, karnevalis­tiskt, impulsivt och väldigt känslosamt, på ett påträngand­e och slutligen drabbande sätt. Det handlar om snabbt växlande perspektiv på bland annat kön, identitet, sexualitet, delaktighe­t, samhälle och kultur, inom ramen för en diskrimine­rande struktur med långa anor och tydliga ekon ännu i dag. I föreställn­ingen sker detta på ett subjektivt men samtidigt tanke- och känsloväck­ande och framför allt påträngand­e sätt.

 ?? FOTO: UMI AKIYOSHI ?? DRABBANDE. Jaamil Olawale Kosok i föreställn­ingen #negrophobi­a som kretsar kring upplevelse­rna av att vara svart i en normativt vit (nordamerik­ansk) verklighet.
FOTO: UMI AKIYOSHI DRABBANDE. Jaamil Olawale Kosok i föreställn­ingen #negrophobi­a som kretsar kring upplevelse­rna av att vara svart i en normativt vit (nordamerik­ansk) verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland