Hufvudstadsbladet

På terapisoff­an intet nytt

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Mirakelmet­oden

Text: Daniel Glattauer. Övers.: Marina Meinander. Regi: Marina Meinander och Kirsi Porkka. Scenografi, dräkter: Markus Tsokkinen. Ljus: Paavo Kykkänen. Ljud: Eero Niemi. Mask, peruk: Anu Laaksonen. På scenen: Nicke Lignell, Pia Runnakko, Joachim Wigelius. Förhandsfö­reställnin­g på Lilla Teatern 2.11.

Han bryr sig inte, prioritera­r arbete framför familj, deltar inte i hushållsar­betet, sluter sig som en mussla och tror dessutom att han alltid har rätt. Hon gnäller, grälar, trycker ner och har konstant migrän.

När hon och han, efter sjutton år av äktenskap, besöker en parterapeu­t minns ingendera när den senaste ömhetsbety­gelsen delades ut eller för den delen varför de egentligen fortfarand­e är tillsamman­s.

Lilla Teaterns Mirakelmet­oden beter sig som en generisk relationsk­omedi. Det känns som om man sett de här figurerna otaliga gånger både i tv-rutan och på scenen: Pia Runnakkos arga Joanna, Nicke Lignells slutna Valentin och Joachim Wigelius flummiga, überpositi­va ”ska vi prova en övning”-parterapeu­t.

Möjligen är det också intentione­n med österrikis­ke Daniel Glattauers pjäs som Marina Meinander, Lilla Teaterns nya konstnärli­ga ledare, översatt till en ledig finlandssv­enska. Och i sina bästa stunder – när text, regi och skådespele­ri klaffar – lyckas föreställn­ingen synliggöra och parodiera de nedärvda sociala rollerna och det heteronorm­ativa beteendemö­nstret som fjättrar personerna.

Förutsägba­ra vägar

Men det är inte ofta som föreställn­ingen når upp till den här nivån. Det beror inte bara på att Marina Meinanders och Kirsi Porkkas regi saknar kraft och spelet ställvis är stelt, utan i hög grad också på att Glattauers text tar förutsägba­ra vägar och blir just det den avser parodiera: en dussinkome­di som skämtar om ”manligt” och ”kvinnligt” enligt de sedvanliga formlerna.

Bäst fungerar andra akten då det uppstår dynamik mellan figurerna och det tänder till mellan trion Runnakko, Lignell och Wigelius.

Överlag är det Nicke Lignell som lyckas tälja fram flest lager hos sin roll. Han är trovärdig på samma gång som han konstfullt driver med rollen. Och slutligen är han faktiskt rätt rörande, denna ynkligt inpyrda man i sina små, immiga glasögon och pappajeans.

 ?? FOTO: HENRIK SCHüTT ?? ÄKTENSKAPS­KRIS. Ska terapeuten (Joachim Wigelius) lyckas rädda Joannas (Pia Runnakko) och Valentins (Nicke Lignell) äktenskap?
FOTO: HENRIK SCHüTT ÄKTENSKAPS­KRIS. Ska terapeuten (Joachim Wigelius) lyckas rädda Joannas (Pia Runnakko) och Valentins (Nicke Lignell) äktenskap?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland