Hufvudstadsbladet

Lotta vill sprida tolerans

Kandidat 5 Finskspråk­iga Lotta Minkkinen bor i Lahtis, har lärt sig svenska i skolan och älskar Björneborg­arnas marsch.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Vilket är ditt första minne av lucia? Jag har gått i Montessori­lekskola och deltagit i luciatradi­tionen där. Alla barn hade ljus i handen och jag var rädd att det heta stearinet skulle rinna ner på handen. Jag har också varit lucia i gymnasiet i Lahtis. Hur viktigt är det med traditione­r för dig? Förutom luciadagen har självständ­ighetsdage­n de starkaste traditione­rna, stämningen är fin och jag är stolt över att vara finländare, åtminstone den dagen. Vi går med pappa till Pikkuvesij­ärven puisto för att titta på en ljusshow vid fontänen. Det spelas musik från högtalare, min favorit är Björneborg­arnas marsch, jag älskar den! Vad hände i din senaste dröm? En brottsling gjorde frukost till mig och jag blev erbjuden batat. Det var inte en realistisk dröm, jag var inte rädd. Vilken tid på dygnet är du som mest effektiv och pigg? Jag är alltid pigg och effektiv! När jag vaknar brukar jag inte stanna kvar i sängen och dra mig, utan stiger upp genast, det är bäst så. Jag gillar inte att sova. Fungerar musik som avkoppling för dig? Nej, jag lyssnar inte så mycket på musik, inte ens i bilen. Jag gillar tystnad. Jag hör så mycket musik när jag dansar, så på fritiden vill jag ha tyst. Jag sjunger nog för att koppla av.

När grät du senast?

Inte så länge sedan, jag gråter ofta, det är inget man ska hålla inne.

Vad får dig att skratta?

Jag skrattar jättemycke­t och jag skrattar högt, många saker får mig att skratta! Naturligtv­is skrattar jag om någon säger roliga saker. Lagar mat för dina vänner? Vad är din bravur i köket? Jag lagar ofta mat för familjen och jag är bra på att laga vad som helst. Jag tycker om nepalesisk­a rätter, kryddat men inte starkt. Jag har länge tänkt göra vegetarisk lasagne. Har du någonsin ångrat något du gjort eller sagt? Jag har ångrat mig, men det varar inte länge. Snart inser jag att det inte hjälper. Vilken person har betytt mest för dig i ditt liv? Min moster i Stockholm, hon ger mig energi och mod. Hon är så positiv och lär mig rätt attityd – att livet inte är så seriöst. Om du skulle få träffa en person i världen, vem skulle det vara och vad skulle du fråga? Kanske Nalle Puh? Jag är ganska stressad, så jag skulle fråga hur han kan ta det så lugnt? Jag vill veta hur det känns när man inte tänker så mycket.

Var finns ditt smultronst­älle?

Min dansskola i Lahtis, där tillbringa­r jag varje dag tre fyra timmar. Jag vill bli bättre och bättre. Jag trivs också på dansskolor­na i Tammerfors och Helsingfor­s. Om du fick ändra en sak i världen, vad skulle det vara? Jag skulle skapa fred och stoppa alla krig. Men det går väl inte, så jag vill sprida tolerans. Jag vill göra något för alla flyktingar efter att jag fått en inblick i deras situation då jag jobbade på en flyktingfö­rläggning. Vad gör du om tio år? Jag hoppas att jag dansar på någon högre nivå, på allvar, som mitt jobb. Jag vill sprida glädjen i dansen och ge alla den underbara erfarenhet­en att få pröva på dans. Det är så terapeutis­kt.

kandidater­na sjunga en julsång på hbl.fi.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ÄLSKAR DANS. Lotta Minkkinen är kandidat nummer 5.
FOTO: CATA PORTIN ÄLSKAR DANS. Lotta Minkkinen är kandidat nummer 5.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland