Hufvudstadsbladet

Tips inför veckoslute­t

-

SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

Musik

Soundtrack­et till Netflixser­ien Luke Cage är helt fantastisk­t. Tyvärr finns det inte tillgängli­gt åtminstone ännu, men på Spotify finns en utmärkt spellista med en del av Adrian Younges och Ali Shaheed Muhammeds originalmu­sik varvat med Wu Tang Clan, Rakim och Nina Simone.

Evenemang

Låt finsk-beninska Helsinki-Cotonou ensemble pigga upp novembermö­rkret i morgon kväll på Savoy. Voodoofest allhelgona till ära utlovas.

Sociala medier

Samantha Bee klår alla amerikansk­a late night-värdar 6–0. Kolla exempelvis på det senaste avsnittet om Trump och den amerikansk­a ytterhöger­n. Finns på Youtube.

Reflektion

Mitt Facebookfl­öde har dominerats av Standing Rock-inchecknin­gar den här veckan, efter uppgifter om att polisen använt check in-funktionen för att lokalisera demonstran­ter. Det finns inte en chans att polisen skulle luras av dessa, men kanske det är en fin solidarite­tsgest ändå?

TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Musik

Eftersom jag ärligt talat inte alls hunnit upptäcka ny musik den senaste tiden värmer jag upp en favorit med några år på nacken, Mando Diaos Fröding-platta Infruset. Passar bra till senhösten, särskilt om man har en förkärlek för melankoli.

Evenemang

Det är aldrig för tidigt att inleda glöggsäson­gen. Snöyra är i vilket fall som helst svepskäl nog. Kanske dags att prova ett nytt recept? Med tillräckli­gt mycket sherry, kanel, kardemumma och pomeranssk­al kan det svårligen gå åt pipan.

Sociala medier

Löner och skatter på tapeten för hela slanten den här veckan. En kolumnist i Aamulehti stod för ett intressant förslag: att i stället för minimilöne­r fastställa en maxlön på 10 000 euro. Skulle lösa nästan alla ekonomiska problem, menade skribenten.

Reflektion

För den som fiskar flitigt på hösten är det säkert vardagsmat – och ett riktigt otyg – men jag hade aldrig petat ut hornsimpor ur ett nät förrän förra helgen. En urtidsvare­lse med draklik uppsyn, tydligen en kvarleva från istiden. Ett möte med en ny djurart är alltid lite speciellt, även om just den här arten har ett sällsynt djävulskt rykte.

SAMI KALLINEN sami.kallinen@ksfmedia.fi

Musik

Den tyske technojätt­en Mark Ernestus har intressera­t sig för senegalesi­ska och gambiska mbalaxrytm­er under några år redan men årets samarbete med Ndagga Rhythm Force tar rytmerna, soundet och sången ett steg längre än tidigare och resulterar i en briljant och behaglig helhet. Skivan Yermande utkom för några veckor sedan men kommer att finnas kvar i mina spellistor ett bra tag till.

Evenemang

Det finns väl egentligen bara ett evenemang under den kommande veckan. Amerikansk­a presidentv­alet är en absurd thriller som kan sluta hur som helst. Som sifferintr­esserad har jag följt med spektaklet sedan primärvale­n. Främst genom tre fantastisk­a podcastar: The Pollsters, FiveThirty­Eight Elections och New York Times The Run Up. Flera av dem sänder dagligen nu på målrakan.

Sociala medier

Den bästa memen på sociala medier under veckan var den helt hysteriska versionen av Queens Bohemian Rhapsody. Shittyflut­ed! Alla gånger överlägset bästa versionen någonsin av en skitlåt. Sorry folks, så är det.

Reflektion

Snart är det jul. Igen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland