Hufvudstadsbladet

Fram med popcornen, gumman!

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

■ Tom Kirkman (Kiefer Sutherland) sitter bakåtlutad i munkjacka som bostadsmin­ister i maktens marginaler när Capitolium i Washington sprängs. Plötsligt är det där som det står några rader om i Vita husets manualer, men som ingen förnuftig människa tagit på allvar, något som gäller honom själv: proceduren med ”utsedd överlevare”, det vill säga hur Förenta staternas president utnämns i ett läge då hela den politiska eliten utplånats.

Kiefer Sutherland är känd som den förvirrade men farliga farsan Jack Bauer i tv-serien 24. I nya Designated Survivor spelar han rollen som en vanlig nisse som otippat måste ta över som chef för en nation som fullständi­gt håller på att krackelera. Bland dem som nya presidente­n Tom Kirkman måste få att tagga ner ordentligt finns en guvernör med auktoritet­sproblem och en general som omedelbart vill bomba allt och alla. Sonen håller dessutom möjligen på med jazztobak, så det är problem även i den egna familjen. På plussidan finns det nya bostadskva­rteret, där man kan poppa lite bättre popcorn med frun.

Det var under det så kallade kalla krigets dagar som amerikaner­na skapade den beredskap som gäller än i dag; om alla i landets högsta ledning befinner sig på samma plats och riskerar att utplånas samtidigt finns en utsedd överlevare gömd på hemlig ort.

Många filmer och serier har tangerat detta otänkbara scenario. Ändå är det lite konstigt att temat dyker upp på allvar på skärmarna först nu. Mindre märkligt är att det är just Sutherland i huvudrolle­n. Osäkerhete­n som ändå nästan alltid slutade i rätt beslut i 24 renodlas i den nya serien. Småtrista byråkraten Kirkman är en vanlig man med liten erfaren- het av statsförva­ltning. Han är obekväm med hemliga polisen och kan inte längre öppna munnen när han vill. Han vill vara ärlig och säga som det är men det går inte. Till råga på allt är Vita husets presstales­man en riktig sopa som bara förvärrar alltsamman­s.

Designated Survivor spelar på bekanta strängar. Terroriste­r jagas och spänningen ökar mellan olika religioner och grupper av människor. Konflikter­na är ständiga och myglandet i de egna leden ett konstant inslag. Däremot behöver president Kirkman inte diskutera utomjordin­gar.

Kiefer Sutherland är perfekt i rollen som Tom Kirkman. Vänner av Jack Bauers äventyr och de som gillade West Wing kommer inte att bli besvikna. netflix.com

 ?? FOTO: ABC ?? POLITISK THRILLER. Kiefer Sutherland är president Tom Kirkman, ”The best you’ve got”.
FOTO: ABC POLITISK THRILLER. Kiefer Sutherland är president Tom Kirkman, ”The best you’ve got”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland