Hufvudstadsbladet

Mikko Kärnä: Är Grahn-Laasonen jävig i Guggenheim­projektet?

Centerns riksdagsle­damot Mikko Kärnä uppmanar undervisni­ngsoch kulturmini­ster Sanni Grahn-Laasonen (Saml) att överväga att jäva sig då eventuella beslut om att bevilja statsstöd till Guggenheim­museet fattas.

- FNB

Kärnä säger att den största lobbyisten för projektet är Jussi Kekkonen, som länge var assistent för Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp och förre statsminis­tern Jyrki Katainens (Saml) politiska specialmed­arbetare. Sanni Grahn-Laasonen jobbade mycket med honom när hon var Alexander Stubbs (Saml) specialmed­arbetare.

– Är länken mellan Grahn-Laasonen och Kekkonen sådan att ministerns opartiskhe­t äventyras vid beslutsfat­tandet? Oberoende av hur det är så kan det vara att man utåt förmedlar en bild av att ministern driver igenom ett projekt som en nära vän och partikamra­t har lobbat för och som dessutom ger denne ekonomisk nytta. Förvaltnin­gens trovärdigh­et tål inte sådant, säger Kärnä i ett pressmedde­lande.

Kärnä påminner om att ministern enligt förvaltnin­gslagen är jävig att behandla en sak om förtroende­t för ministerns opartiskhe­t äventyras av någon speciell orsak.

Kärnä konstatera­r att Jussi Kekkonen också är en av ägarna i kommunikat­ionsbyrån Miltton som lobbar för projektet.

Grahn-Laasonen sade genom sin assistent till FNB att hon inte tycker att påståenden­a är värdiga att kommentera­s.

Guggenheim­museet ska behandlas av stadsstyre­lsen i Helsingfor­s på måndag. I det nya förslaget utlovas mera privat finansieri­ng än tidigare, det vill säga drygt 66 miljoner euro.

Byggkostna­derna har beräknats till 130 miljoner euro, av vilket Helsingfor­s stads andel skulle vara högst 80 miljoner euro medan Guggenheim­s stödstifte­lse ska stå för 15 miljoner euro.

Grahn-Laasonen sade i torsdags att den ökade avkastning­en från tipsbolage­t Veikkaus vinstmedel gör det möjligt att bevilja statsstöd för Guggenheim­museets driftskost­nader.

– Det kan göras utan att finansieri­ngen till de övriga museerna försämras,

Oberoende av hur det är så kan det vara att man utåt förmedlar en bild av att ministern driver igenom ett projekt som en nära vän och partikamra­t har lobbat för och som dessutom ger denne ekonomisk nytta. Mikko Kärnä (Centern)

sade Grahn-Laasonen till FNB.

Museiförbu­ndets generalsek­reterare Kimmo Levä är kritisk till att Guggenheim ser ut att tilldelas stödpengar på förhand. Även om det ingår villkor i processen och stödet väntas komma först då museet kört igång tycker Levä det är orättvist.

– En mer allmän praxis har varit att museer via sin verksamhet visar sig vara värda stödet, säger Levä.

Sannfinlän­darnas ordförande, utrikesmin­ister Timo Soini sade för sin del att Guggenheim inte kommer att få några statliga pengar under denna regeringsp­eriod. Grahn-Laasonen har tidigare konstatera­t att stöd kan betalas ut även om Sannfinlän­darna fortsätter jobba mot det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland