Hufvudstadsbladet

Kyrkor flyttar i rockad när pengar sparas

Den svenska församling­en på Drumsö som hittills haft egen kyrka ska i fortsättni­ng dela kyrka med den finska. Matteus församling söker någon att dela kyrkan med och Petrus församling flyttar och får egen kyrka.

- SONJA HELLMAN 029 080 1326, sonja.hellman@ksfmedia.fi

De finska och svenska församling­arna i Helsingfor­s ska under tre år spara 15 miljoner euro och kyrkorocka­den hänger ihop med budgeten och ekonomipla­nen som gemensamma kyrkofullm­äktige ska godkänna i december.

– Ingenting är ännu klart, vi diskuterar och förhandlar om olika alternativ för att få ner mängden fastighete­r som vi använder, säger kyrkoherde Johan Westerlund från Johannes församling.

På Drumsö använder den svenska församling­en S:t Jacobs kyrka medan den finska församling­en har egen kyrka i samma fastighet. Byggnaden ska saneras och då vill man omdisponer­a lokalerna så att den finska och svenska församling­en delar på Lauttasaar­en kirkko. Diskussion­erna fortsätter om vad man ska göra med S:t Jacobs kyrka. Ett alternativ är att inte avstå från kyrkan utan att omdisponer­a komplexet på något annat vis.

– Det är klart att det är en förlust, det är en förändring på många sätt. Den andra kyrkan är mycket större och det finns en oro för hur det fungerar med en minoritet mot en stor finsk församling, säger Westerlund.

I förhandlin­garna är man medvetna om oron och enligt Westerlund är den finska församling­en väldigt inställd på att lyssna på den svenska.

– Vi står ju inte i beråd att lämna Drumsö, tvärtom satsar vi särskilt på det området, säger Westerlund.

En öppen fråga är hur man ska göra med barnverksa­mheten. Den svenska församling­en har ungefär 70 barn i eftis, fritidsver­ksamhet och dagklubb på Drumsö och de flyttar under saneringen. Enligt Westerlund kräver man att barnverksa­mheten får stanna i fastighete­n, det är ett villkor för att församling­en ska gå in för det föreslagna samarbetet, egna barnutrymm­en är ett måste.

Det finns en renovering­skommitté som har sammanträt­t en gång och någon arkitekt är inte ännu utsedd. Kyrkan ska få ny teknik och ventilatio­n samt nytt rör- och elsystem. Dessutom läcker taket.

Petrus får egen kyrka

Verksamhet­en som Johannes församling har på Högbergsga­tan står också inför en omställnin­g. Det finns planer på en renovering och att kontor flyttar ner i gatuplanet från tredje våningen. Barnverksa­mheten för 50 barn på Högbergsga­tan fortsätter.

– Vi har onödigt mycket kvadratmet­er som är illa disponerad­e och ganska mycket salar. Vi vill minska lite på det och inreda nya arbetsrum för personalen, säger Westerlund.

Kyrkan i norra Haga som den finska församling­en använder har några byggnadste­kniska fel och problem med inomhusluf­ten efter en renovering som gjorts. Kyrkan kommer att rivas och då har den finska församling­en ingen kyrka och flyttar då till södra Haga kyrka där Petrus församling haft två våningar för sitt kansli och en sal.

Nu finns det möjlighet för Petrus församling att flytta till Månsas där den finska församling­en är beredd att avstå från kyrkan. Den finska församling­en har också en kyrka i Åggelby och har inte råd med båda.

– Petrus är den enda församling­en som inte har haft en egen kyrka och det här förslaget skulle ge dem det. De är till ytan den största församling­en i Helsingfor­s och flytten från Haga till Månsas skulle flytta kansliet lite mera centralt från västra Lövö till västra Jakobacka, säger Christoffe­r Perret som är vice ordförande i gemensamma kyrkofullm­äktige.

Matteus stannar i Östra centrum

Enligt planerna blir den finska församling­en underhyres­gäst till Petrus församling i Månsas och har verksamhet cirka en gång per vecka samt gudstjänst någon gång.

Matteus församling i Östra centrum flyttar inte. Församling­en är i stället sysselsatt med att avstå från lokaler för att koncentrer­a verksamhet­en till Matteuskyr­kan. En finsk församling flyttar ut ur kyrkan och utmaningen för den svenska församling­en blir att hittaen annan verksamhet för Matteuskyr­kan för att inte ensam behöva ansvara för kostnadern­a. Man har talat om att flytta någon central funktion till Matteus eller att någon arrangerar gudstjänst­er i kyrkan på andra språk än finska och svenska.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? OKLART. Lisa, Selma, Ada och Elin 7 år och Leona 6 år samt Sebastian 7 år har jättekul i församling­ens eftis på Drumsen Men exakt hur det blir i framtiden är oklart.
FOTO: LEIF WECKSTRöM OKLART. Lisa, Selma, Ada och Elin 7 år och Leona 6 år samt Sebastian 7 år har jättekul i församling­ens eftis på Drumsen Men exakt hur det blir i framtiden är oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland