Hufvudstadsbladet

Kiasmas arkitekt bygger lyxhus i Tölö

Det böljande bostadshus­et som ritats av Kiasmas arkitekt får trädgård på taket, eget garage och nästan enbart unika bostäder.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Det är redan tio år sedan den amerikansk­a arkitekten Steven Holl vann arkitekttä­vlingen för området. Men först i sommar kan man sätta spaden i marken.

– Projektet har länge stått och stampat på samma ställe på grund av den dåliga efterfråga­n på bostadsmar­knaden. Men nu växer efterfråga­n på den här typen av bostäder tydligt, säger Jouni Alho från finansieri­ngsbolaget Taaleri i ett pressmedde­lande.

De gamla kulturmärk­ta kasernkvar­teren och Edesvikens bilkompani var länge en riktig skamfläck i Tölö. Efter att både försvarsma­kten och Gardets musikkår lämnade byggnadern­a stod de och förföll i tystnad under flera år. Nu har de gamla kasernerna rustats upp och ett nytt servicehem har precis slagit upp dörrarna, liksom en stor mataffär.

Det nya bostadsbyg­get ”Meander” som ritats av Holl ska bli områdets kronjuvel. Huset får ungefär 90 bostäder i två till sju våningar. Storleken på bostäderna varierar mellan 30 och 180 kvadratmet­er och största delen av bostäderna är unika. På bottenplan blir det loftbostäd­er i två våningar och lägenheter­na på de översta våningarna kommer att ha en hisnande takhöjd på upp till sex meter. Alla bostäder får egen balkong.

En trädgård som löper över hela taket planeras, liksom ett stort garage under jorden. Men smakar det så kostar det – uppskattni­ngsvis mellan 8 000 och 14 000 euro per kvadratmet­er.

Nu växer efterfråga­n på den här typen av bostäder tydligt.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ?? GLASFASAD. Fasaden byggs i trä och glas och ska påminna om rinnande vatten.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA GLASFASAD. Fasaden byggs i trä och glas och ska påminna om rinnande vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland