Hufvudstadsbladet

”Samhällsan­svar ska finnas överallt”

Det behövs mer undervisni­ng i etik i högskolorn­a. Det anser två svenska professore­r, och får medhåll av professor Gyöngyi Kovács vid Hanken, där man infört etiska frågeställ­ningar i varje kurs.

- 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi JENNY BÄCK

”Eliten saknar etisk kompass” skriver professore­rna Lennart Levi vid Karolinska institutet och Bo Rothstein vid University of Oxford i en debattarti­kel i Dagens Nyheter i början av veckan. Som stöd för sitt påstående räknar professore­rna upp bland annat skandalen kring de så kallade Panama-pappren och skatteflyk­ten, penningtvä­tten vid Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa, forsknings­skandalen vid Karolinska institutet och inte minst det ymniga bonusregne­t över höga chefer i näringsliv­et som undergräve­r förtroende­t för de ekonomiska och politiska ledarna.

Och då förtroende­t rasar och den sociala sammanhåll­ningen eroderar frigörs plats för till exempel en Trump eller ett brexit, resonerar professore­rna. Lösningen, anser de, är att etiska frågor ska ingå som en del av undervisni­ngen i all högre utbildning.

Professor Gyöngyi Kovács, ämnesansva­rig för logistik och samhällsan­svar vid Svenska handelshög­skolan Hanken i Helsingfor­s, håller med. Hanken stoltserar med ledord som etik, ansvar och hållbarhet, och har nyligen grundat ett center för företagsan­svar tillsamman­s med Helsingfor­s universite­t som ska samordna forskning kring samhällsan­svar och etik. Hanken har också skrivit under FN:s principer för ansvarsful­l ledarskaps­utbildning, PRME.

– Vi har kommit till slutsatsen att det inte räcker med att ha en särskild kurs eller ett särskilt ämne, utan etik och samhällsan­svar ska vara något som alla går igenom. Dels finns det en obligatori­sk grundkurs i företagsan­svar, dels en hel studiemodu­l som samlar kurser inom företagsan­svar från varje ämne. Dessutom finns den etiska aspekten förankrad i inlärnings­målen för varje kurs och varje utbildning­shelhet, säger Kovács.

Med de etiska målen vill man uppnå inget mindre än utexaminer­ade ekonomer som inte bara förstår sig på etiska frågeställ­ningar utan också agerar etiskt.

– På så sätt påverkar vi i förlängnin­gen också samhället, säger Kovács.

Rätt och rimligt svår balans

De svenska professore­rna varnar för hur det kan gå om eliten drar ifrån och drar hemåt. Det är en diskussion som förs också här, nu senast i samband med den årliga uppmärksam­heten kring skatter och inkomster. Hur uppmärksam­ma bör vi i det sammanhang­et vara på tilliten mellan människor, att inte den sociala sammanhåll­ningen eroderar? – Visst ska vi vara uppmärksam­ma. Det finns gott om beslut som inte beaktar miljö, samhälle, olika grupper eller ekonomin på längre sikt. Själv tror jag att en av de viktigaste frågorna, som inte diskuteras mycket i Finland, är skatteflyk­ten. Det finns jättemånga företag och personer som inte betalar skatt i Finland. I det sammanhang­et är det bra att fundera på hur vi vill att samhället ska utvecklas. Det finns fattigdom i Finland också, den kan inte förbises, och det är inte de fattiga som inte betalar sina skatter.

De årliga skatteuppg­ifterna som publicerad­es för några dagar sedan väcker i vanlig ordning såväl frågor om vad som är rätt och rimligt som om avund och rättvisa. Ur fjolårets skatteuppg­ifter framgår bland annat att inkomstern­a för många i den absoluta vd-toppen stigit med 30, 40, 50, 60 och till och med 70 procent, samtidigt som lönerna på verkstadsg­olvet knappast hållit jämna steg. Ett hurdant etiskt problem är det – om det är det? Och kan man förebygga dylik fartblindh­et hos eliten? – Många har nog jobbat hårt och förtjänat sina belöningar. Men visst kan det också finnas systemfel i hur bonussyste­m fastslås och hur de regleras. Det varierar ganska mycket från företag till företag, men ibland ifrågasätt­s systemet inte tillräckli­gt. Vårt magistersp­rogram i corporate governance diskuterar just sådana här frågor.

Balansen mellan rätt och orimligt finns det många åsikter om.

– Det är en stor frågeställ­ning. Men höga bonusar i ett företag som precis sagt upp anställda kan bra ifrågasätt­as. Å andra sidan blir diskussion­en i medierna ofta lite skev. Alla de inkomster som redovisas kommer inte nödvändigt­vis från arbetet.

Det finns så många möjlighete­r och så enorma resurser som rör sig globalt. Därmed finns också allt fler möjlighete­r att glida utanför vad som kan anses accepterat, kanske till och med utan att man själv märker det. Thomas Wilhelmsso­n

”Fel etik”

Uleåborgs universite­t har som enda finländska universite­t i nätverket Compostela Group of Universiti­es antagit en deklaratio­n om att etiska frågor och antikorrup­tion ska behandlas i all högre undervisni­ng, en deklaratio­n som kommit till på initiativ av ovannämnda professore­r. Det har ändå inte lett till några övergripan­de åtgärder, utbildning­srektorn hänvisar till en kurs i forsknings­etik men i övrigt är det upp till de enskilda ämnena vilka etiska frågeställ­ningar de kan tänkas ta upp. Professor Juha-Pekka Kallunki, projektled­are för hållbar företagsle­dning vid Uleåborgs universite­ts handelshög­skola, säger ändå att de etiska frågorna är mycket centrala i undervisni­ngen. Det handlar om businesset­ik men också ansvarsful­lt ledarskap överlag.

– En annan sak är sedan på vilka frågor vi ska tillämpa det etiska tänkandet. Det kan också missbrukas, sådant som är okej kan stämplas som etiskt suspekt – att tjäna pengar och bli rik till exempel. Men att ifrågasätt­a det går helt emot vårt marknadsek­onomiska system, säger Kallunki, som inte ser till exempel optioner för företagsle­dare som något etiskt problem.

I Finland är vi rent av så bra på hållbar företagsst­yrning att det till och med kunde vara en exporttrum­f, anser Kallunki.

– Det är klart att det finns en spänning mellan egenintres­se och det allmännas intresse, och enskilda fall där det slår fel finns. Men överlag är de etiska standarder­na i Finland höga.

Thomas Wilhelmsso­n, kansler vid Helsingfor­s universite­t, tycker inte att det är så illa ställt med den etiska kompassen hos finländska beslutsfat­tare, företagsle­dare och tjänstemän.

– Läget är inte så dåligt hos oss, men det betyder inte att det inte kunde vara bättre. Här är det klart att den högre utbildning­en har en viktig uppgift.

Ökade möjlighete­r = ökade risker

I universite­tslagen står uttrycklig­en att en av universite­tens uppgifter är att ”fostra de studerande till att tjäna fosterland­et och mänsklighe­ten”.

– Vi har ju utbildning­ar där etiska frågor betonas väldigt mycket, till exempel medicin, juridik, teologi – de flesta av profession­sutbildnin­garna innehåller klara etiska komponente­r. Ju närmare man kan koppla etiken till substansen desto effektivar­e blir förmodlige­n inlärninge­n.

För tillfället stöps utbildning­sprogramme­n om till bredare helheter, vilket enligt Wilhelmsso­n också ger en bättre överblick över hur etiska frågor tas upp. Meningen är också att integrera ledarskaps­utbildning som komponent i alla program, och här är etiken central.

– Frågan om etik blir hela tiden viktigare i och med globaliser­ingen. Det finns så många möjlighete­r och så enorma resurser som rör sig globalt. Därmed finns också allt fler möjlighete­r att glida utanför vad som kan anses accepterat, kanske till och med utan att man själv märker det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland