Hufvudstadsbladet

Esbo skär ner på dagvård och utbildning

Västmetron slukar så mycket pengar att Esbo stad tvingas skära i utbildning och dagvård. Det här kommer fram i det budgetförs­lag som tjänstemän­nen gjort för 2017.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Esbo stad bygger västmetron och infrastruk­turen kring banan. Det slukar så mycket pengar att skulden ökar. Tjänstemän­nen föreslår att basservice­n naggas i kanterna för att få bukt med skuldbörda­n som enligt planen ska bli mindre från och med 2020. Esbo stad har ont om pengar. Man vill höja hälsocentr­alsavgifte­r, flytta äldre personer från enheter till hemvård och flytta servicetjä­nster till nätet.

Också på svensksprå­kigt håll får man räkna med att stadens sparkur påverkar utbildning och dagvård.

– Den nya lagstiftni­ngen gör det möjligt att ha fler barn i grupper per en vuxen och fundera på den subjek- tiva rätten till dagvård. I fjol beslöt fullmäktig­e att inte göra ändringar, men vi visste att frågan är aktuell i år igen. Sedan är det bara att konstatera att det tilläggsan­slag som stadsdirek­tören gett för utbildning räcker inte för att hålla timfördeln­ingen på den nivå vi har i år, säger direktören för Svenska bildningst­jänster, Barbro Högström. Kan det bli aktuellt med att stänga några svensksprå­kiga skolor eller daghem? – Det här är en fråga som politikern­a får ta ställning till. På tjänsteman­nahåll har vi berett principer för servicenät­et och principern­a ska behandlas i nämnden på hösten. Politiker tar beslut om hur vi effektiver­ar utrymmena. Inom svenska bildningst­jänster har vi redan effektiver­at användning­en av utrymmen så att i Vindängens daghem och skola används ett av utrymmena för Esbo Arbis under dags- och kvällstid. Hur ser det ut med rätten till subjektiv dagvård? – Det är också en fråga som fullmäktig­e tar ställning till. Jag har förstått att i Vanda har begränsnin­gar av rätten till subjektiv dagvård varit en ekonomiskt bra lösning, säger Högström.

Bo Lönnqvist (SFP) är medlem i nämnden Svenska rum i Esbo. Han har utbildning­sfrågor som sitt område.

– Även om stadsdirek­törens förslag innehåller en ökning så talar vi om nedskärnin­gar i bildningss­ektorn. Vi har redan tagit ställning i nämnden och konstatera­t att vi inte omfattar förslaget. Vi får se om vi får något till stånd i förhandlin­garna senare i november, säger Lönnqvist.

Enligt Lönnqvist handlar nedskärnin­garna främst om färre vuxna som jobbar med barn.

– Det rimmar illa med att vi har en ny läroplan som kräver större resurser. Antalet barn som behöver olika stöd i någon form ökar också. Man talar om att effektiver­a och det handlar om löner. Sedan har vi fastighets­kostnader som har stigit de senaste åren. Även om medlen till bildningss­ektorn har ökat så går en allt större del av kakan till väggar, tak och golv. Det är viktigt, men borde inte få inverka på innehållet, säger Lönnqvist.

Han hör till dem som inte vill begränsa rätten till subjektiv dagvård. Esbo stadsfullm­äktige behandlar budgeten på mötet i november och tar ett beslut i december.

 ??  ?? INTE BARA ELäNDE. Elever i Kungsgårds­skolan i Köklax får i framtiden studera i nyrenovera­de utrymmen.
INTE BARA ELäNDE. Elever i Kungsgårds­skolan i Köklax får i framtiden studera i nyrenovera­de utrymmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland