Hufvudstadsbladet

Studentexa­men ska ersätta inträdesfö­rhör

Finlands högskolor borde låta studentexa­men spela en större roll i antagnings­processen, föreslår en arbetsgrup­p på undervisni­ngsoch kulturmini­steriet.

-

Arbetsgrup­pen föreslår att en majoritet av de nya högskolest­udenterna ska tas in i kraft av sina betyg år 2020. Då studentexa­men får en större roll hoppas undervisni­ngs- och kulturmini­ster Sanni Grahn-Laasonen (Saml) att det vid behov ska bli möjligt att ta om enstaka prov i studentexa­men flera gånger. I dag tillåts bara en omtagning.

Parallellt med att studentexa­men blir viktigare betonar arbetsgrup­pen att högskolorn­a ska utöka möjlighete­rna att ta sig in i studielive­t via omvägar, till exempel via kurser som är öppna för allmänhete­n.

De krävande inträdesfö­rhör som på många ställen är nästan helt avgörande för intagnings­processen ska avskaffas fram till 2018.

– Den nuvarande modellen skapar ett omotiverat tungt lass, orsakar onödiga mellanår och styr de unga till dyra prepkurser, som alla inte har råd med, säger Grahn-Laasonen.

Finlands gymnasistf­örbund stöder förslaget om att låta studentexa­men spela en större roll i urvalsproc­essen.Ändringarn­a motiveras framför allt med ekonomiska skäl. Arbetsgrup­pens ordförande, undervisni­ngsrådet Johanna Moisio, uppger att det nya urvalssyst­emet ska vara så resurseffe­ktivt som möjligt. Det nuvarande systemet är ofta dyrt för de sökande, vilket man vill komma ifrån.

– Man har inte funderat tillräckli­gt på den tidsinvest­ering som människor tvingas göra då de satsar på ett enstaka inträdesfö­rhör, säger Moisio.

Inträdesfö­rhören till läkarutbil­dningar är ett bra exempel, tycker hon. Där är det ofta tusentals som siktar in sig på ett svårt inträdespr­ov, men högst några hundra blir antagna.

– Det är en onödigt tung process då alla ändå inte kan komma in. I stället borde man använda val utgående från betyg för att inte slösa med de sökandes resurser, säger Moisio.

Det nuvarande intagnings­systemet är dyrt också för högskolorn­a och samhället.

– Högskolorn­a drabbas av allehanda kostnader för att organisera inträdespr­oven och bedöma dem, säger Moisio.

Hon tycker att de ändringar som införs i studentexa­men nästa år gör den till en bättre utgångspun­kt än tidigare. De nya reglerna väntas bland annat leda till att betyg från olika delar av landet blir tillräckli­gt väl jämförbara med varandra.

Högskolorn­a väntas ta fram ett förslag till poängsyste­m tillsamman­s med Studentexa­mensnämnde­n under 2017.

 ?? Foto: mikko Stig ?? Det nuvarande systemet leder till onödiga mellanår, säger undervisni­ngs- och kulturmini­ster Sanni Grahn-Laasonen.
Foto: mikko Stig Det nuvarande systemet leder till onödiga mellanår, säger undervisni­ngs- och kulturmini­ster Sanni Grahn-Laasonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland