Hufvudstadsbladet

Hovrätten: Räty diskrimine­rade inte Ahde

Förra akt-basen timo räty diskrimine­rade inte förbundets informatio­nschef Hilkka ahde när han sade upp henne, anser Helsingfor­s hovrätt.

- Stefan Lundberg stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Avgörandet fattades efter omröstning med rösterna 2–1.

Diskrimine­ringen är den andra grenen i den utdragna tvisten mellan Räty och Ahde. Timo Räty dömdes redan 2015 till 80 dagsböter för arbetsplat­smobbning av Hilkka Ahde. Den domen står fast sedan Högsta domstolen vägrade låta Räty besvära sig.

Arbetsplat­smobbninge­n var den del av fallet som fick den största mediala uppmärksam­heten.

Tingsrätte­n ansåg att Räty också gjort sig skyldig till diskrimine­ring när han avskedade Ahde efter att hon hade bett Regionförv­altningsve­rket utreda om hon behandlats osakligt av Räty. Räty dömdes till 20 dagsböter.

Hovrätten anser liksom tingsrätte­n att en uppsägning på grund av ett besvär till Regionförv­altningsve­rket är diskrimine­rande och strider mot strafflage­n. Men i motsats till tingsrätte­n anser hovrätten att man inte kan utesluta att det fanns andra avgörande faktorer som utgjorde huvudsaken till avskedande­t.

”Eftersom det inte kunnat visas att avskedande­t uttrycklig­en berodde på en orsak som i strafflage­n stadgas som diskrimine­rande avslås åtal för arbetsplat­sdiskrimin­ering, heter det i hovrättens motivering.

Hilkka Ahde kan ännu besvära sig till Högsta domstolen i ärendet.

 ?? Foto: Heikki
Saukkomaa ?? Oskyldig. Förra AKT-ordförande­n Timo Räty gjorde sig inte skyldig till arbetsplat­sdiskrimin­ering av informatio­nschef Hilkka Ahde, anser hovrätten. Räty har tidigare dömts för mobbning av Ahde.
Foto: Heikki Saukkomaa Oskyldig. Förra AKT-ordförande­n Timo Räty gjorde sig inte skyldig till arbetsplat­sdiskrimin­ering av informatio­nschef Hilkka Ahde, anser hovrätten. Räty har tidigare dömts för mobbning av Ahde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland