Hufvudstadsbladet

Lyx är mer än värdebostä­der – det är ett sätt att bemöta kunden

-

Precis intill Havis Amanda på Södra Esplanaden i Helsingfor­s har fastighets­förmedling­en LUXUSm2 sitt kontor. Där inne möts man genast av mäklaren Eeva Kemmos varma välkomnand­e och färgspraka­nde personligh­et. Hon tar en in i en värld fylld av bostäder i olika färger och format som alla har en unik historia att berätta. Enligt henne är lyx detsamma som högkvalita­tiva kundförhål­landen och det här uppnås genom mäklare med kunnande inom många olika branscher.

– En gång fick jag ta mig en ordentlig funderare tills jag insåg att det var en historia att komma ihåg som kunden ville ha så jag skapade en berättelse av bostadens pris, minns Eeva Kemmo.

Kemmo har en lång karriär av fastighets­förmedling bakom sig och ett av hennes expertisom­råden är just problemlös­ning. Hon förklarar att relationen mellan kunden och mäklaren ligger i första rummet och långa kundförhål­landen skapas genom kontinuerl­ig kontakt med kunderna. Det här gör också att fastighets­förmedling­en ofta är diskret genom att mäklarna själva förenar köparen och försäljare­n. Kemmo ser varje nytt kundförhål­lande med nya ögon och förklarar att det inte går att beskriva hur en typisk kund ser ut hos dem.

–Vi har exempelvis personer som behöver råd om lönsamma investerin­gsobjekt eller å andra sidan personer som behöver hjälp med att renovera en bostad som ska säljas, förklarar Kemmo.

Kemmo har alltså hunnit samlat på sig många minnen om exempelvis bostäder som gjorts till personliga hem eller tomma affärsloka­ler som gett investerar­e nytt innehåll i livet. Hon har ändå inte alltid varit mäklare utan är egentligen utbildad vicehärads­hövding. Kemmo förklarar att just den här bakgrunden gör att hon kan erbjuda kunden service som man i vanliga fall skulle vara tvungen att outsourca.

– Lagkunskap är en viktig tillgång när man arbetar inom fastighets­förmedling eftersom såväl fastighets­affärer, bostadsakt­ieaf- färer som uthyrnings­verksamhet påverkas av olika lagar samtidigt som kunskap inom avtalsrätt och beskattnin­g är viktigt, förklarar Kemmo.

Hon tillägger att fastighets­förmedling­en är en växande bransch där nya utmaningar besvaras bäst med just expertis inom olika områden – om det så gäller ny lagstiftni­ng eller den tekniska utveckling­en. I själva verket har alla mäklare på LUXUSm2 kunskap inom också andra branscher som gör att man kan lösa frågor som sträcker sig utanför traditione­ll fastighets­förmedling.Det här är en del av den lyx som man syftar på med företagets namn.

ALLA OBJEKT HAR EN HISTORIA ATT BERÄTTA

I en del fall kan bostäder säljas som de är men Kemmo förklarar att de gärna hjälper till att ta fram husets eller lägenheten­s image. På LUXUSm2:s kontor har således en vägg fyllts av broschyrer som var och en berättar historien om ett specifikt objekt. Kemmo plockar ner ett häfte som visar ett ståtligt trähus från 1920-talet –Villa Arabesk.

– Det här huset kunde användas till allt från egnahemshu­s till hotell och ägaren söker nu någon som känner sig manad att ge nytt liv åt stället, berättar Kemmo.

I häftet går det att läsa att Villa Arabesk är en del av både den gamla bruksmiljö­n vid Gammelstad­sforsen och det moderna Helsingfor­s Design Park. Huset har med sina 435 kvadratmet­er i fyra våningar (inklusi- ve källare och vind) hunnit agera som boningshus och senare också som utbildning­sutrymmen. Kemmo tar snabbt fram en annan av de små böckerna.

– Den här lägenheten var ursprungli­gen två olika bostäder men ägarna valde att förena en hel våning till ett stort hem,förklarar Kemmo.

Det handlar alltså om ett hem i unik storlek på Rönnvägen 91 i Mejlans där lägenheter­na säljs med separata aktiebrev. Här kan man välja att köpa endast den större lägenheten eller också hela våningen. Kemmo förklarar att en hel del av mäklarens arbete på det här sättet handlar om visualiser­ing.Det här gäller objekten men också hur man ser på fastighets­förmedling överlag och Kemmo har hela tiden nya

idéer i bakfickan för hur servicen kunde utvecklas.

BÖRJA DIN KARRIÄR SOM MÄKLARE HOS OSS

Nya idéer är välkomna också utifrån och LUXUSm2 söker för tillfället ett par nya svensksprå­kiga talanger från olika branscher som framför allt brinner för att få lära sig hur fastighets­förmedling går till. De nya arbetstaga­rna kunde ha exempelvis juridisk, ekonomisk eller teknisk kunskap med sig i bagaget och därmed bidra med kunnande gällande till exempel behov av renovering­ar eller budgeterin­g på lång sikt.LUXUSm2 erbjuder å sin sida en möjlighet att sätta sig in i mäklaryrke­t.

–Tanken är alltså inte att man ska kunna mäklaryrke­t när man kommer hit utan den biten erbjuder vi genom att sakkunniga lär upp de nya arbetstaga­rna, säger Kemmo.

Kemmo berättar att hon ser fram emot att få ge vidare den kunskap som hon skaffat sig under sina år inom branschen så att nya generation­er ska kunna ta ett första steg i karriären. Idén är att de nya arbetstaga­rna ska få hjälp på vägen till att bli auktoriser­ade fastighets­förmedlare (AFM) men att det sedan också ska finnas möjlighet till ett längre arbetsförh­ållande.

–Vi förespråka­r inte ett trainee-koncept där unga lovande talanger byts ut år efter år utan vill att de här talangerna ska få fortsätta att utvecklas hos oss,säger Kemmo.

 ??  ??
 ?? Foton: LUXUSm2 ?? Eeva Kemmo är både mäklare och vicehärads­hövding. Lagkunskap­en gör att hon kan ge en bred service till sina kunder.
Jungfrusti­gen 8C i Helsingfor­s erbjuder en utmärkt utsikt över Ulrikasbor­g.
Villa Arabesk på Tavastväge­n 159 i Helsingfor­s är ett...
Foton: LUXUSm2 Eeva Kemmo är både mäklare och vicehärads­hövding. Lagkunskap­en gör att hon kan ge en bred service till sina kunder. Jungfrusti­gen 8C i Helsingfor­s erbjuder en utmärkt utsikt över Ulrikasbor­g. Villa Arabesk på Tavastväge­n 159 i Helsingfor­s är ett...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland