Hufvudstadsbladet

Turkiskt maktspel ger EU huvudvärk

Med blicken riktad mot den absoluta makten fortsätter Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att rensa ut kritiska röster, nu senast prokurdisk­a HDP. Partiet har blivit en bricka i ett spel som Erdogan manövrerar skickligt medan Europa tittar på, säger e

- SOFIA ERIKSSON/TT

Bland tiotalet parlaments­ledamöter från landets största prokurdisk­a parti som greps i går finns de två ledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag. När de framträdde inför domare i Diyarbakir exploderad­e en sprängladd­ning utanför en polisstati­on i staden, och flera människor dödades.

Prokurdisk­a HDP har blivit en av måltavlorn­a för det hårdföra efterspel som följt på sommarens kuppförsök. Med hjälp av undantagst­illstånd har Erdogan slagit brett mot meningsmot­ståndare – oavsett om de tillhör de utpekade kuppmakarn­a i Gülenrörel­sen eller inte.

HDP-ledarna har figurerat i flera utredninga­r, men inte gripits tidigare. De anklagas för att ha spritt propaganda för den terrorstäm­plade kurdiska PKK-gerillan, enligt tv-kanalen NTV. Demirtas anklagas även för att ha uppmanat till våld i samband med protester 2014.

Förnekar kopplingar

Partiledar­en har upprepade gånger förnekat direkta kopplingar mellan HDP och PKK.

– Det är bara ännu ett sätt för Erdogan att väcka misstro mot oss. Vi står för en fredlig lösning och är emot våld, sade Demirtas till TT i september.

Tillslagen mot HDP ser Turkietexp­erten Jenny White som en del av Erdogans försök att utöka sin presidentm­akt, även om han i praktiken redan tagit all makt som en grundlagsä­ndring skulle ge honom – och mer därtill. Men för att stärka sin position även på pappret behöver Erdogan stöd i parlamente­t, vilket kan vara problemati­skt med HDP på plats eftersom partiet troligen inte skulle ställa sig bakom en ändring av konstituti­onen.

Maktspel

När parlamente­t i våras hävde åtalsimmun­iteten för vissa ledamöter inleddes utredninga­r mot flera HDPpolitik­er, och de parlaments­ledamöter som nu har gripits anklagas för att ha vägrat att vittna i dessa fall.

– Alla har väntat på att regeringen skulle använda det här för att försöka sparka ut HDP från parlamente­t. Erdogan är otroligt smart. Varje vridning och vändning är utformad för att öka hans makt, säger White som är professor vid Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

– Det som pågår i Turkiet är ett enormt maktspel, som Erdogan är mästare i.

Erdogans politiska karriär har präglats av pragmatism. Han tycks inte ha några problem att vända kappan efter vinden så länge det gynnar hans egen position. Plötsligt är den syriske presidente­n Bashar al-Assad inte längre ett lika stort problem, och i utbyte mot israelisk gas har Erdogan offrat de tidigare kraven på att blockaden mot Gaza lyfts.

Kursändrin­g

Det nya Turkiet är långt ifrån det land som, för inte allt för länge sedan, försökte anpassa sig till europeiska spelregler för att förverklig­a drömmen om ett EU-medlemskap. Nu har Erdogan ändrat kurs medan EU-ledarna tittar på – bakbundna av det omdiskuter­ade flyktingav­talet.

– Turkiet har sagt att om ni inte ger oss vad vi vill ha så kommer vi inte att ta emot flyktingar­na. Det är ju ett slags utpressnin­g som de håller på med. Och EU tillåter sig bli utpressat eftersom de inte själva vill ta itu med flyktingfr­ågan, säger White.

Europas chans att påverka Turkiet att gå i en annan riktning är sedan länge förbi, enligt White.

– EU hade möjlighet att göra det för fem–sex år sedan, när Ankara fortfarand­e var intressera­t av ett medlemskap. Men EU satt på sina händer och fortsatte att knuffa bort Turkiet. Nu tror ingen vare sig där eller i EU på ett medlemskap, så varför fejka det?

Alla har väntat på att regeringen skulle använda det här för att försöka sparka ut HDP från parlamente­t. Erdogan är otroligt smart. Varje vridning och vändning är utformad för att öka hans makt. Jenny White Professor vid Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t

 ?? FOTO: SEDAT SUNA ?? GREPS. Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag anklagas för att ha spritt propaganda för den kurdiska PKK-gerillan.
FOTO: SEDAT SUNA GREPS. Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag anklagas för att ha spritt propaganda för den kurdiska PKK-gerillan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland