Hufvudstadsbladet

Utmaningar­na växer efter fin start

Handboll Finlands herrar fick en flygande start på EM-kvalet med segern i Österrike. I dag väntar sedan en ännu tuffare uppgift då Spanien kommer till Sjundeå.

- TEXT THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

Det finländska landslaget svarade på onsdagskvä­llen för en verklig toppmatch. En fin andra halvlek gav en synnerlige­n överraskan­de bortaseger med 31–27 över Österrike.

– Åtminstone under min tid var det här vår bästa landskamp. Det att vi dessutom lyckas vinna på bortaplan gör att det smäller ännu högre, säger Nico Rönnberg, en av matchhjält­arna.

– Den här matchen rankar jag definitivt riktigt högt vad mina matcher beträffar. När vi i andra halvleken gick förbi kändes det på något sätt som om vi hade grepp om det hela. Någon lätt uppgift var det ändå inte, säger Teemu Tamminen, matchhjält­e också han.

Just Rönnberg och Tamminen låg nu i mycket bakom segern – bland annat genom att göra nio av Finlands tio sista mål – men som helhet var det en laginsats som fällde avgörandet. Mot slutet av matchen var de österrikis­ka stjärnorna överraskan­de rådlösa mot ett starkt finländskt lag.

Självförtr­oendet viktigt

Finland fick därmed en flygande start på kvalet där man jagar platser i EMslutspel­et 2018 i Kroatien. Att bara se på ett enda resultat och en enda match behöver förstås inte säga hela sanningen, men visst fanns det mycket nyttigt att ta med sig hem från Österrike.

– Ett ord som vi arbetat väldigt mycket med just nu är självförtr­oende och det är klart att en sådan här match ger mycket av det. Det är det vi skall ta med oss, men i övrigt är det här en match i mängden, sade landslagst­ränaren Kaj Kekki efter lagets träning på fredag förmiddag i Sjundeå.

Där höll man nu ett lätt träningspa­ss. Det kanske mest oroväckand­e utifrån sett var att Oscar Kihlstedt följde med träningen från sidan.

– Men det är bara för säkerhets skull. Jag har litet problem med ena baklåret och det behöver regelbunde­t vila. Men jag kan säkert spela på lördag, sade Kihlstedt.

Tuff match

Och det är viktigt för i dag fortsätter ju kvalet med en riktigt tuff match. I nya Folksam arena möter Finland toppnation­en Spanien och motståndet hårdnar däremot avsevärt jämfört med onsdagen.

– Så är det förstås och är man realist är Spanien klar favorit. Men vi tror på oss själva och försöker göra det så bra som vi kan. Senast vi spelade hemma mot Spanien bjöd vi också på riktigt bra motstånd i 45–50 minuter, säger Nico Rönnberg.

Spanien inledde sitt kval med att på onsdagen ta en bekväm seger över BosnienHer­cegovina. Hemmaseger­n skrevs till 30–21 och Spanien toppar därmed gruppen på bättre målskillna­d än Finland.

– Det skall bli roligt att få möta Spanien, men det är klart att det är en match som vi behöver litet tur i. Det är vi som borde få litet lätta mål på kontringar och sådant, för i positionss­pel sex mot sex är spanjorern­a riktigt tuffa, säger Teemu Tamminen.

Videokväll? Nej tack!

I går förberedde sig Finland för matchen med två träningar i Sjundeåhal­len. Fokus låg dock helt på det egna spelet.

– Precis som mot Österrike kommer vi över huvud taget inte att beröra motståndar­na eller spelarna där, utan vi tänker på vårt. Att börja se på en video där någon spelare vräker in tjugo mål från samma position ger oss ingenting, säger Kekki.

Och faktum är också att man arbetar på lång sikt. Det stora målet är egentligen det kommande EMkvalet, det för slutturner­ingen 2020.

– Men det är klart att alla matcher betjänar det målet och det skulle vara viktigt för oss att ta så många poäng som möjligt i det här kvalet för att på det sättet få en högre rankning i lottningen till nästa kval.

– Inför det här kvalet hade jag som personligt mål att vi skulle ta minst lika många poäng som vi gjorde i det förra VMkvalet. Det har vi klarat av redan nu, men nog vill vi ha mera poäng än så, säger Kaj Kekki.

Ett ord som vi arbetat väldigt mycket med just nu är självförtr­oende. Kaj Kekki landslagst­ränare

 ??  ?? Nico Rönnberg – med bollen – stod för en avgörande insats i EM-kvalpremiä­ren mot Österrike. I dag hårdnar motståndet avsevärt då Spanien kommer på besök till Sjundeå.
Nico Rönnberg – med bollen – stod för en avgörande insats i EM-kvalpremiä­ren mot Österrike. I dag hårdnar motståndet avsevärt då Spanien kommer på besök till Sjundeå.
 ??  ?? KLART BESKED. Oscar Kihlstedt följde med fredagens träning från sidan av plan, men räknar med spel mot Spanien.
KLART BESKED. Oscar Kihlstedt följde med fredagens träning från sidan av plan, men räknar med spel mot Spanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland