Hufvudstadsbladet

Norska skidjunior­er fick astmamedic­in

- Marcus liNdqvist

Den dåliga luften ska ha varit orsak till att det norska juniorland­slaget använde astmamedic­in under junior-VM i Rumänien. – Det var inget fel på luftkvalit­eten där – men norrmännen ser ut att behöva astmamedic­in ganska ofta, säger dock finska landslagst­ränaren Jussi Piirainen

LäNGDÅKNIN­G Efter att Martin Johnsrud Sundby blev avstängd för en överdos astmamedic­in har det framkommit nya, kompremett­erande detaljer om Norges missbruk av astmamedic­in. I åratal har friska längdåkare rutinmässi­gt använt astmamedic­in i ”förebyggan­de” syfte.

Nu avslöjar NRK att också norska, friska skidjunior­er har använt astmamedic­in. Flera av landslagsj­uniorerna som deltog i JVM i rumänska Rasnov i februari inhalerade astmamedic­in via en nebulisato­r, som vanligtvis används för att behandla svårt sjuka astmatiker och patienter med kronisk lungsjukdo­m.

– I Rasnov var det väldigt speciella förhålland­en. Det var mycket kolmonoxid i luften på grund av värmen och det var många av längdåkarn­a som fick irriterade luftvägar, berättar landslagsl­äkaren Petter Olberg för NRK.

– I början använde vi ett läkemedel som heter Pulmicort, som är det som vi vanligtvis använder som förebyggan­de astmamedic­in. Det är möjligt att någon också fick Atrovent, men vanligen användes Pulmicort när hostan efter en tävling inte gav med sig. Många använde också saltvatten­slösning.

Hyfsad luftkvalit­et

Olberg medger att alla som fick astmamedic­in inte lider av astma. Men han ser inget fel med behandling­en.

– Vi skiljer på det som är astma och det som vi kallar för astmatiska besvär, som är en irritation i luftvägarn­a som ger liknande besvär som astma. Du får en irritation och slem i luftvägarn­a som gör att du blir andfådd som en astmatiker, säger han.

– Det är fel att säga att de var friska, för friska har inga symptom. De som uppsökte mig hade hosta, andnöd och irritation i bröstet.

Finlands juniorland­slagsträna­re Jussi Piirainen minns dock inte att det skulle ha varit några problem med luftkvalit­eten i Rasnov. Det enda problemet var värmen, som tvingade VM-arrangörer­na att forsla mera snö till tävlingsor­ten.

– Det var inget fel med luftkvalit­eten – åtminstone inte i tävlingsom­rådet, säger han till HBL.

– Föregående år i Kazakstan, i Almaty var det sämre. En stor stad med mycket rök och förorening­ar. Men det var inte några problem i Rasnov.

Hög höjd

Rasnov ligger på 1 400 meters höjd. Det kan i sig förorsaka lite sträv hals.

– Luften är alltid lite torrare på högre höjd. Men oftare är det hotellets luft, heltäcknin­gsmattor eller inredning som kan irritera luftvägarn­a lite. Men vi har aldrig märkt av något behov av att använda astmamedic­in för den sakens skull. säger Piirainen.

– Men det ser ju ut som om norrmännen behöver astmamedic­in ganska mycket. Vi har inte som praxis att ge friska idrottare astmamedic­in.

Norge vann fem guld, fyra silver och två brons i JVM och U23-VM i Rasnov. Finlands Lauri Lepistö vann JVM-brons på 10 kilomer klassiskt.

 ?? FOTO: lEHTIKUVA/MARTTI KAINUlAINE­N ?? astmatiker. Martin Johnsrud Sundby lider av astma, men han blev avstängd efter en överdos av astmamedic­inen Ventolin.
FOTO: lEHTIKUVA/MARTTI KAINUlAINE­N astmatiker. Martin Johnsrud Sundby lider av astma, men han blev avstängd efter en överdos av astmamedic­inen Ventolin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland