Hufvudstadsbladet

”Upi” njuter av pensionärs­livet

På den nya mässan 55plus nästa veckoslut, den 12-13 november, har du möjlighet att träffa och lyssna på många intressant­a personer i ämnen som berör personer över 55 år. Bland annat en av landets mest kända nyhetsanka­re genom tiderna, Urpo ”Upi” Martikain

-

Urpo Martikaine­n,69,är mycket underhålla­nde att intervjua och man skulle kunna fortsätta att prata om allt mellan himmel och jord hur länge som helst.Vi hinner ändå avklara allt från hans karriär och syn på dagens medievärld till pensionärs­livet och resor i fjärran länder på några timmar innan lunch.

- Jag tycker inte om ordet att ”åldras” men att bli äldre är det inget fel på, säger Martikaine­n med ett skratt.

Han njuter av pensionärs­livet i fulla drag och saknar inte nämnvärt spänningen från nyhetsreda­ktionen och tv-rutan.

- Ibland om det händer något stort i världen så saknar jag jobbet men det går över på tre minuter. Det var ju fruktansvä­rt tungt och stressande att jobba på nyheterna till exempel då WTC-tornen i NewYork attackerad­es. Man måste ständigt veta någonting och vara i rutan.

Nu kan han också gå på operan när han vill.

- Det var i princip omöjligt för mig att gå på operan under Kymmen uutiset-tiden. Om man vill ha bra biljetter måste man beställa i mycket god tid. Det kunde jag ju aldrig göra eftersom jag aldrig visste hurdana arbetsture­r jag hade.

Nyhetsruti­nen och intresset för nyheter sitter dock i,fortfarand­e tittar han så gott som varje kväll påTians nyheter ochYle:s nyhetssänd­ningar. Spänningen från nyhetsrumm­et har bytts ut mot oförglömli­ga resor världen runt tillsamman­s med frun.

-Vi njuter helhjärtat av pensionärs­livet! Nu behöver jag inte fråga lov av Keijo Leppänen (kollega och nyhetsanka­re på Tians nyheter reds. anm.) längre och kan resa när vi vill och vart vi vill, säger Martikaine­n med glimten i ögat.

PAPUA NYA GUINEA OCH AKVARELLER

Paret Martikaine­n har flera gånger rest till Fijis paradisöar i Stilla Oceanen och Australien eftersom fruns bror bodde där. Äventyren och upplevelse­rna är otaliga eftersom de allt som oftast reser flexibelt på egen hand, är öppna för nya saker och tar dagens som den kommer. Papua Nya Guinea är ett ställe som de uppskattad­e mycket trots att de blev kraftigt avrådda om att åka dit.

-Vi råkade träffa en person som absolut avrådde oss att åka till Papua Nya Guinea eftersom det är farligt och vithyade alltid blir lurade där. Men vi åkte ändå! Det var det värt. Där var fantastisk­a konstiga djur och väldigt spännande överlag.Vi hade så bra kontakter på plats så vi klarade oss bra.

I somras bilade de omkring i Europa i flera veckor.

- Det går utmärkt att kombinera med god mat och dryck och mitt målarintre­sse.

Urpo Martikaine­ns akvarellmå­lningar är väldigt berömda redan vid det här laget. Han håller regelbunde­t utställnin­gar och i nästa år är en större på kommande.

- Jag har blivit ombedd att leverera femton tjugo tavlor vilket betyder att jag måste göra tjugo tavlor som jag själv godkänner och är nöjd med. Det är hårt jobb för jag har ju hög självkriti­k men likväl ett nöje, säger Urpo Martikaine­n.

Så gott som varje sommar håller han också i Otava opistos regi en väldigt populär akvarellku­rs.Tidigare spelade han också mycket violin men den har han lagt på hyllan.

- Nå jo, det gjorde jag nog redan för länge sedan. Det är nog bara så att man måste spela varje dag för att hålla händerna i skick annars rostar kunskapen och lederna för mycket. Men jag har fortfarand­e en väldigt fin fiol kvar hemma.

SÅLDE HUSET OCH NJUTER AV PENGARNA

Ekonomipro­fessor Urpo Kangas på Helsingfor­s Universite­t förordar att dagens pensionäre­r ska satsa på sig själva och njuta av sina pengar och inte

lämna dem till barn och släktingar att gräla över. Gör den där höft- eller starropera­tionen, unna dig privatläka­re, res och njut av livet! Urpo Martikaine­n är av precis samma åsikt.

- Det sade jag redan för länge sedan då det var tal om en väldigt rik person som ändå dog utfattig.Att det var bra att han fick använda sina miljoner innan han dog, säger Martikaine­n.

Själv har de inga barn. Så de sålde egnahemshu­set med stor trädgård med äppelträd redan för länge sedan och flyttade till en lägenhet i Åggelby och stortrivs.

- Det var fruktansvä­rt mycket jobb med gård och hus.Varför uppoffra sig att vara gårdskarl och rörmokare? Jag ser ju nu på grannar och vänner som känslomäss­igt inte förmår sig att sälja och står där med egendom de inte orkar sköta. Medan man lever bör man alltid se framåt och inte bakåt.

Vi tar ändå en snabb tillbakabl­ick i Urpos liv. Svenska lärde han sig då han som ung pojke extraknäck­te på en ingenjörsb­yrå under ledning av Tor ”Bogge”Wahl i Helsingfor­s. PåYle började han på redaktione­n i St. Michel. Han var också flera år på Yles finska redaktion i Stockholm och på SVT:s nyhetsprog­ram Aktuellt. Då Tians nyheter startade värvades han direkt.

-Vi byggde modigt uppTians nyheter från noll och satasade på ett mer avslappnat och mänskligar­e grepp på nyheterna jämfört med gammal traditione­ll media.Vi myntade det lättsamma ”loppukeven­nys”inslaget och lyckades trots att många negativa röster sa att vi aldrig kommer att lyckas.

Välkomna att lyssna på Urpo ”Upi” Martiknain­en och många fler intressant­a personer på 55plus-mässan!

Jag tycker inte om ordet att ”åldras” men att bli äldre är det inget fel på.

URPO MARTIKAINE­N, 69

 ?? Bild: Daniela Andersson ?? En av landets bästa nyhetsanka­re genom tiderna, nu pensionera­de Urpo ”Upi” Martikaine­n, intervjuas på mässan 55plus på lördagen den 12 november.
Bild: Daniela Andersson En av landets bästa nyhetsanka­re genom tiderna, nu pensionera­de Urpo ”Upi” Martikaine­n, intervjuas på mässan 55plus på lördagen den 12 november.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland