Hufvudstadsbladet

Alla helgons dag saknar än så länge digitala traditione­r, men att tända ett virtuellt ljus kanske kan bli den första? Sorgen över avslutade liv drabbar oss alla, men under det senaste århundrade­t har vi förväntats tiga och gå vidare. Sociala medier har ö

- jenny blomqvist nyheter@ksfmedia.fi

Amanda Lagerkvist är docent i medie- och kommunikat­ionsvetens­kap vid Stockholms universite­t. Hon leder forskargru­ppen Existentia­l Terrains – Existentie­lla terränger – som undersöker vad det innebär att vara människa i den digitala världen.

– Sedan 1990-talet har det funnits digitala kyrkogårda­r, men under de senaste åren har tre stora förändring­ar skett: man kan sörja var man vill, hur länge man vill, och fler kan delta i sorgeproce­ssen.

Facebook är den populärast­e plattforme­n för olika former av sörjande. När vi dör blir profilen en minnessida för folk att minnas och dela med sig av minnen. Det finns också slutna grupper för anhöriga, till exempel föräldrar som har förlorat ett barn.

Anonyma gästböcker, digitala pilgrimsva­ndringar, Youtube-videor, hemsidor och digitala kyrkor hör till andra plattforma­r.

Chatta med döden

Tim Hutchings ingår i Lagerkvist­s forskargru­pp och släpper nästa vår en bok om religiösa sorgeritua­ler på nätet.

– Det är inte ovanligt att folk skriver meddelande­n till sina döda vänner på Facebook och undrar om livet efter. Det är semireligi­öst, säger Hutchings.

Många kyrkor såg digitalise­ringen som ett hot, men nätet visade sig vara en möjlighet. Församling­ar är aktiva på sociala medier och vissa sänder gudstjänst­er i realtid.

– På nätet finns det alltid någon som kan svara, också mitt i natten från en annan stad. Gemenskape­n på nätet uppfattas som en livlina, i synnerhet bland de sörjande som bor långt ifrån tätorterna. Många vill bara få skriva av sig, och nöjer sig med viktiga små gester som tummen upp eller ett hjärta, säger Lagerkvist.

Johanna Sumiala är docent i kommunikat­ion vid Helsingfor­s universite­t och har undersökt hur döden gestaltas i medierna.

– Det är en myt att sörjandet var äkta och djupare tidigare. Visst krävde det en större uppoffring att bege sig till kyrkogårde­n, men det betyder inte att ett farväl på sociala medier inte räknas, säger Sumiala.

Kollektiv sorg

Sociala medierna följer samma logik som traditione­ll journalist­ik: kändisar, politiker, flertal döda och våld uppmärksam­mas mer än då en äldre människa går en naturlig död till mötes. Det spelar också en stor roll hur nära vi upplever händelsen. Därför sörjer vi ibland mer grannens katt än en människogr­upp i ett land i fjärran.

– Nyheten om en terrorista­ttack sprids som en löpeld över världen. Det vanliga nyhetsflöd­et upphör tillfällig­t, och journalist­erna rapportera­r allt de kommer åt i realtid. Det kallas för katastrofm­araton, säger Sumiala.

Universell­a symboler når över språkbarri­ärerna och är ett effektivt sätt att uttrycka kollektiv sorg. Sumiala tycker att terroristd­åden i Paris är typiska exempel på hur sociala och traditione­lla medier interagera­r.

– Efter terrordåde­t i Paris för ett

På nätet finns det alltid någon som kan svara, också mitt i natten från en annan stad. Amanda Lagerkvist Docent i medie- och kommunikat­ionsvetens­kap

år sedan fick videoklipp av en man som spelar John Lennons Imagine på flygel utanför Bataclan stor spridning. Mediehusen publicerad­e material på löpande band och #prayforpar­is dominerade på Twitter. Eiffeltorn­et och fredsmärke­t kombinerad­es till en symbol för kollektiv sorg, och Facebook-användare världen över färgade sin profilbild enligt trikoloren.

Symboler och gester på nätet avspeglade sorgen ute på gatorna. Brottsplat­ser fylldes med ljus och blommor, och byggnader världen runt lystes upp i den franska flaggans färger.

På nätet blir sorgen kollektiv, men också flerdimens­ionerad. Parallellt med #prayforpar­is dök hashtaggar med Beirut och Mali upp i protest mot bortglömda nyhetshänd­elser av liknande karaktär. Mediehusen reagerade och lyfte upp frågeställ­ningen: vems död når över nyhetströs­keln?

– Filosofen Judith Butler har sagt att globalt sörjande alltid är politiskt. Man kan bara sörja det man

kan identifier­a sig med och förstå, säger Sumiala.

Genom sociala medier kan sorgeritua­lerna smitta av sig, men också skapa kulturkroc­kar. Finländare tiger helst om sorgen och kan därför uppleva främmande ritualer som kaotiska och skrämmande, i synnerhet utan kontext.

– På pressbilde­r i västvärlde­n porträtter­ades Yasser Arafats begravning som festlig och respektabe­l. I Jordanien dominerade­s bildflödet av eld och folkmassor, säger Sumiala.

sociala medier polarisera­r

Journalist­erna är inte längre portvakter och medieflöde­t är svårt att kontroller­a. Länge gällde den oskrivna regeln att en död människa antingen får positiv uppmärksam­het, eller ingen alls.

– Margaret Thatcher var ett undantag. Det finns till och med hatgrupper på nätet som inväntade hennes död. Ronald Reagan var en annan kontrovers­iell ledare, men möttes inte alls av liknande hat, säger Sumiala.

På sociala medier får den döda inte alltid vila i frid, men oftast kommer det negativa med fördröjnin­g. Vissa personers död väcker starka känslor åt båda hållen. Många har svårt att ta farväl av ikoner såsom Amy Winehouse och Michael Jackson.

– David Bowie dyrkades som en stor konstnär, en frontfigur för sin generation. Hans död fick en kommersiel­l dimension eftersom den nya skivan släpptes bara dagar innan hans död offentligg­jordes. I hans sista verk finns dessutom tydliga dödssymbol­er, säger Sumiala.

etiska och juridiska utmaningar

Nätet erbjuder tröst, medkänsla och gemenskap, men är svårt att tämja. Med digitalise­ringen av döden följer många etiska utmaningar. Anhöriga kan ta illa upp, det kan finnas copycats eller de som förnekar döden. När känslorna får styra blir det ofta öppet och ärligt, men det man delar med sig i cyberrymde­n kan vara svårt att sudda ut.

– Har den döda bett om den här uppmärksam­heten? En risk för den kvarlevand­e är att man stämplas som ”den där änkan”, alltså att sorgen tar över ens identitet, säger Sumiala.

Lagerkvist har intervjuat medlemmar i sorgegrupp­er på Facebook, och alla har lagt märke till medlemmar som har blivit uppslukade av sorgen. Men det är en klar minoritet som fastnar i en destruktiv spiral.

– Vi lever i en tid då allting ältas och förlängs. Kanske finns det värde i avslut, säger Lagerkvist.

Ekokammare, alltså forum för bekräftels­esökande likasinnad­e, kan vara en annan fallgrop, men att känna sig förstådd är för många en viktig del av sorgeproce­ssen. Det finns alltså många fördelar med en digitalise­ring av döden, men fenomenet är ännu i startgropa­rna. Förutom de etiska frågeställ­ningarna finns det juridiska utmaningar.

Det är inte ovanligt att folk skriver meddelande­n till sina döda vänner på Facebook. johanna sumiala Docent i kommunikat­ion.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Mostphotos ??
Mostphotos
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland