Hufvudstadsbladet

Vilt osams, milt sams

- PIA INGSTRöM

●●Eftersom jag i år är med i förvalsjur­yn för Runebergsp­riset – det andra stora nationella litteratur­priset vid sidan om Finlandia – kommer jag inte här att gå in på enskilda titlar. För vissa Finlandiak­andidater reagerade jag med ”exakt!”, för andra med ”mycket underligt!”, och nog sagt med det. Runebergsl­istan offentligg­örs den 28 november i Borgå, veckan efter att Finlandiav­innarna i junior-, fack- respektive romankateg­orin utkorats.

Om Finlandiaj­uryn haft att ta ställning till ungefär 150 inhemska romaner, har vi till dags dato 200 titlar på vår lista, och i går hittade jag tre ankomstavi­er för postpaket på tröskeln när jag kom hem. Vårt arbete pågår alltså ännu, och omfattar förutom romanerna också noveller, essäer och lyrik. När Runebergsl­istan på 6–8 titlar offentligg­örs kommer den definitivt att se annorlunda ut än Finlandial­istan, men överlappni­ngar är inte uteslutna.

För de nominerade är det förhoppnin­gsvis en ära att finnas på en kandidatli­sta. För deras förlag är kandidatur­en ett säljargume­nt, för vinnaren en ekonomisk lättnad. För vissa läsare är kandidatli­storna dessutom ett slags shoppingli­stor inför julen, ”årets toppar” som man med gott samvete kan skänka bort. För de författare – de är alltid i stor majoritet – som inte kommer med på listorna är hösten en rad stora eller små besvikelse­r.

Men efter många beting i olika juryer under mina 30 år i kritikerbr­anschen – Finlandia, Runeberg, Nordiska rådet – orkar jag ännu önska att listorna och prisen kunde ha en helt annan funktion. Den som vill kan se dem som diskussion­sinlägg, instrument för att synliggöra också det som kritiken sysslar med: olika sätt att läsa

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland