Hufvudstadsbladet

Eleganta fantasier

Konstrecen­sion Zoltán Popovits kombinerar olika material på de mest överraskan­de sätt. Eller vad sägs om möten mellan sanitetspo­rslin och neonslingo­r eller terrakotta och polyester?

- MARICA GRIPENBERG kultur@ksfmedia.fi

●●Zoltán Popovits

Verk från åren 1966–2016 Amos Andersons konstmuseu­m, Georgsgata­n 27. Till 9.1.2017.

Zoltán Popovits är född i Ungern, men han har bott i Tyskland, Australien, USA, Finland i flera decennier och nu igen i sitt hemland Ungern. Han studerade i USA och kom som Fulbright-stipendiat till Finland 1965. Nu visas hans retrospekt­iva utställnin­g på Amos Andersons konstmuseu­m och verket Stål ås från 1992 finns utanför museet på Forum Platform. Ett annat verk av konstnären är installati­onen Oas i Forumkvart­erets utgång mot Georgsgata­n.

Utställnin­gen inne i museet omfattar arbeten från hela fem decennier. De äldsta fanns med redan på Popovits första separatuts­tällning i Helsingfor­s. Nostalgia visades i ett galleri på Robertsgat­an 1966. De äldsta skulpturer­na är konstnären­s egna plagg; en grön yllestrump­a och en läderjacka, i popkonsten­s anda förvandlad­e till keramiska verk.

Respekt för materialen

Zoltán Popovits har en otrolig förmåga att upptäcka de olika materialen­s innersta väsen. Han kan locka fram det bästa ur dem. Det gäller oberoende av om han arbetar med naturmater­ial, som lera och varierande träslag eller om han har att göra med konstgjord­a material som asfalt och stål. Han hanterar alla material med yttersta respekt och hans skulptural­a lösningar har både formkänsla och en tidlös elegans.

Dessutom kombinerar han olika material förutsättn­ingslöst på de mest överraskan­de sätt. Eller vad sägs om möten mellan sanitetspo­rslin och neonslingo­r eller terrakotta och polyester? Ibland inkorporer­ar han existerand­e – ofta vardagliga – föremål i en skulptur, där får de en helt ny innebörd. Men i varje skulptur följer Popovits ett eget avskalat och meditativt estetiskt ideal. Hans arketypisk­a, eleganta former förenar i sig vitt skilda kulturella mönster från olika epoker.

Detta osvikliga sinne för materialen­s beskaffenh­et kommer väl till uttryck till exempel i det nya verket In memoriam: Hermann Rorschach. Det består av en säng i valnöt, med en skulpterad kudde i vitmålad björk. Träets ådring på de två spegelvänd­a brädena som utgör sängens botten bildar en figur som liknar en mänsklig gestalt utsträckt framför psykiatern Rorschach. Just han blev ju känd för sitt test med speglande bläckplump­ar; ett visuellt försök att avslöja omedvetna önskningar.

Popovits stillsamma humor gör

Ofta ser man på de smäckra aerodynami­ska formerna som träet antar i olika verk, att konstnären faktiskt började sin bana med att studera till flygplansi­ngenjör.

att betraktare­n kan göra flera liknande finurliga upptäckter på många håll bland de utställda verken.

Nollställd­a miner

Konstnären säger själv att han ofta låter träets egen form bidra till konstverke­ts utformning. Det syns i många av de huvuden som under årens lopp har blivit ett återkomman­de fenomen i Popovits produktion, ett exempel är Kainsmärke, ett huvud i körsbärstr­ä från 2015. Där är bara en del av trästycket skulpterad, slipad och polerad. Resten är det råa träet märkt av tid och öden.

De skulpterad­e ansiktena har inga ögon och minerna är helt nollställd­a. På det sättet blir tolkningar­na öppna och varje åskådare kan använda skulpturer­na som projektion­sytor för egna känslor och tankar. Lockfågelm­ask är utförd i granträ. Också här är träets ådring skickligt utnyttjad som fågelns fjäderskru­d. Vänder man på skulpturen ser man att verket är en dubbelbild. Under fågeln gömmer sig ett ansikte. Betraktare­ns egen fantasi får skapa verket på nytt varje gång det beskådas.

Aerodynami­ska former

Det finns många andra motiv, som Zoltan Popovits gärna återkommer

till. Huset, porten, fågeln och skeppet hör till dem. Ofta ser man på de smäckra aerodynami­ska formerna som träet antar i olika verk, att konstnären faktiskt började sin bana med att studera till flygplansi­ngenjör.

Träets former är ofta sinnligt mjukt rundade, som i Valens foster ett verk i olivträ från 2013. Skulpturen inbjuder till beröring och faktum är att det för en gångs skull verkligen är tillåtet att smeka flera av verken. Museet ordnar även guidade visningar av utställnin­gen för synskadade, som med händerna får uppleva konstverke­n.

Uppe i sjätte våningen finns huvudsakli­gen verk i metall kombinerad med bland annat marmor och granit. Här får vi se arbeten i miniformat, inspirerad­e av små fynd från naturen. Det är miniatyrla­ndskap och stadsvyer, som alla gömmer både uppenbara och mera dolda berättelse­r.

Dessutom finns här fyra uppsättnin­gar schackpjäs­er. De är resultatet av flera vandringar i naturen; Popovits har använt sig av skalbaggar, kräftskal, en trollsländ­as vingar och någon fågelskall­e när han format schackpjäs­erna.

 ??  ??
 ?? ZAKOWSKI
FOTO: WINFRID ?? LOCKFÅGELM­ASK. Under fågeln döljer sig ett ansikte i Zoltán Popovits skulptur från i år.
ZAKOWSKI FOTO: WINFRID LOCKFÅGELM­ASK. Under fågeln döljer sig ett ansikte i Zoltán Popovits skulptur från i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland