Hufvudstadsbladet

När döden symboliser­ar sig själv

- HELEN KORPAK

●●Toni R. Toivonen

The Practice of Joy Before Death. Galerie Forsblom, Georgsgata­n 22. Till 20.11.

Döda djur som råmaterial i konst skiljer sig inte nämnvärt från köttätande eller användning av läder och är egentligen varken mer eller mindre oetiskt än bacon eller en trevlig vinterrock med pälskantad huva. Ändå är det något snaskigt och billigt med konst för vilket det är centralt att levande djur fått sätta livet till.

Är det kanske den självgoda tillliten till att budskap om liv och död och förgänglig­het blir alldeles extra slagkrafti­ga om en kattunge huggs ihjäl eller en äkta haj ställs ut i ett akvarium med formaldehy­d?

På Galerie Forsblom öppnas Toni R. Toivonens soloutstäl­lning med ett verk i vilket texten Fucking martyr skrivits med skräckfilm­saktigt sladdriga bokstäver på mässing ovanför skuggan av en fosterlikn­ande kalv, ett avtryck av ett riktigt djurlik.

Ifall lusten att dra på munnen inför detta tonåriga gothskri inte ännu infinner sig här kommer den antagligen senast vid en blick på verkens namn: som nummer ett på listan har vi Hell in the Moomin Valley.

Därpå följer Happiness and Other Shit och Love Will Tear Us Apart. Samt Van Gogh-pastischen Sunflowers, i vilken mänskliga moderkakor på mässingsba­kgrund agerar blommor. Associatio­nerna går snarare till ryktena om att Tom Cruise åt Katie Holmes moderkaka efter att hon födde parets gemensamma dotter än till djupa kontemplat­ioner om livet, döden och tidens förgänglig­het.

I sin nyaste film Wiener Dog skjuter misantropi­ns mästare Todd Solondz en riktigt giftig pil mot manliga konstnärer som skapar Djup Konst av döda djur. Inte för att det är chockerand­e eller vidrigt, utan mest för att det finns så mycket att säga om döden att konsten inte behöver skrika om den.

 ??  ?? GIVING BIRTH AND DYING STILL. I Toni R. Toivonens verk ingår substans
från ett dött djur.
GIVING BIRTH AND DYING STILL. I Toni R. Toivonens verk ingår substans från ett dött djur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland