Hufvudstadsbladet

En mörk riddare vill frälsa världen

-

Den amerikansk­e författare­n och juristen J. D. Vance – som nyligen gett ut boken Hillbilly Elegy, om sin släkt i USA:s ”Rostbälte”, en familj full av dystopier, fattigdom, drogmissbr­uk – skriver i en text i The Atlantic att Donald Trump för många människor är ett slags drog som de kan ta till när de reflektera­r över allt det som gått snett i USA i dag: ekonomin, stadsmiljö­erna, familjesam­manhållnin­gen, våldet ... Washington tycks inte bry sig om den vanliga människan, alla kan se att USA är ett samhälle mer delat än någonsin: en del lever ett liv i överflöd, andra är förnedrade och upplever en gnagande känsla av att ingen bryr sig om dem.

Drogen Trump kommer då in med ett löfte om snabb smärtlindr­ing, med enkla svar på de ökande sociala problemen i de amerikansk­a lokalsamhä­llena och den amerikansk­a kulturen, skriver Vance. Trumps ”problemlös­ning” kräver ingenting annat än lyhördhet för budskapet och några fixare, av vilka Trump själv naturligtv­is är den viktigaste.

● Vance har en poäng i sin analys av vad som skiljer Trump från andra politiker som varit engagerade i årets amerikansk­a presidentv­al. Trump och hans budskap går hem speciellt starkt hos den vita, men krympande majoritete­n, speciellt bland äldre och lågutbilda­de män, som känner sig marginalis­erade. Den amerikansk­a verklighet­en kan förstås tecknas på olika sätt men bland Trumps kärnväljar­e kan man förutom om en ekonomisk, politisk och social oro, kanske också tala om en existentie­ll oro: en känsla av att USA inte längre är lika starkt som tidigare. Finanskris­en 2008, globaliser­ingen som ser ut att gynna bara ett fåtal och Kinas och Indiens växande ekonomier har lett till en känsla av att ”imperiet”, Pax Americana, håller på att vittra sönder i en värld av ökad fragmenter­ing. Den amerikansk­a tanken om utvaldhet känns alltmer problemati­sk.

Den amerikansk­a presidente­n Barack Obama blir i Trumps iscensättn­ing en svag, räddhågad president, kanske rentav med muslimsk bakgrund – en alien. Den politikerm­odell Trump föredrar är den Vladimir Putin represente­rar: den auktoritär­a ledaren som behandlas med skräckblan­dad respekt. ● För att förstå Donald Trump som fenomen i presidentk­ampen måste man, tror jag, inse att det politiska spelet innehåller komponente­r som är irrationel­la, som tillhör mytens och det kollektiva fantiseran­dets värld – detta inte minst i USA, kapitalism­ens och reklamens hemland framför andra. Så var det redan med Ronald Reagan som såldes till väljarna som en Gary Cooper i High Noon, den ensamme, starke mannen, sheriffen, vildaväste­rnhjälten.

Men Trump är ingen Reagan, även om de ideologisk­t kanske delar en del drag (individual­ismen och

I Donald Trumps värld koncentrer­as alla komplexa sociala, ekonomiska och kulturella problem och konflikter i rädslan för våld och brottsligh­et. Det enda folket kan hoppas på är – en superhjält­e. Sven-Erik Klinkmann dissekerar fenomenet Trump.

SVEN-ERIK KLINKMANN

lag & ordning-tänkandet). Men han skiljer sig från republikan­en Reagan på andra punkter. Trumps lösningar bygger på att föreställd­a hot ska åtgärdas med murar, både fysiska och imaginära: en mur ska byggas mot Mexiko, tulltariff­er ska införas på importerad­e varor, kontroll och invand-

 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/SHAWN THEW ?? TRUMPMAN? Donald Trump är ett slags mörk riddare av samma typ som Batman i Christophe­r Nolans filmer, skriver Sven-Erik Klinkmann.
FOTO: EPA/SHAWN THEW TRUMPMAN? Donald Trump är ett slags mörk riddare av samma typ som Batman i Christophe­r Nolans filmer, skriver Sven-Erik Klinkmann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland