Hufvudstadsbladet

Papperstal­lrikstillv­erkaren i Terjärv vill bli ledande i Europa. Man trodde att tavlan med sjöfartsmo­tiv hade brunnit upp när s/s Bore eldhärjade­s på 1980-talet, men så illa var det inte. Camilla Kivivuori är inte helt förtjust över att vara en del av må

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

● I början av 1960-talet beställde Borerederi­et i Åbo en oljemålnin­g av konstnären Gordon Macfie i Sverige. Motivet var sjöfarten i Åbo under tusen år. Den nästan sex meter långa målningen hängdes i den då nybyggda s/s Bores matsal. Bore gick i kryssnings­trafik mellan Åbo och Stockholm.

Bore ägdes senare av olika rederier och gick på flera hav, senast kryssade hon under namnet Kristina Regina. År 2011 kom hon tillbaka till Åbo, där hon både fungerar som fartygsmus­eum och restaurang med inkvarteri­ng.

Under årtiondena förändrade­s fartygets inredning många gånger, och man trodde att oljemålnin­gen hade förstörts i en brand på 1980-talet, skriver Åbo Underrätte­lser.

Men så illa var det inte, i samband med att fartyget bytte ägare från Bore till Jakob Lines år 1977 tog ägaren, Rettigkonc­ernen, hand om tavlan.

Nu har den kommit tillbaka till sin rätta plats i hemhamnen. Släkten Rettig tog initiativ till att återbörda målningen, och för en dryg vecka sedan avtäcktes den på sin gamla plats.

● En papperstal­lrik är en papperstal­lrik, kan man tycka. Men det gör man inte om man likt Vasabladet har besökt papperstal­lrikstillv­erkaren Mini-Maid i Terjärv. Här pågår en ständig produktutv­eckling utifrån kundernas önskemål, miljötänka­nde och effektivit­et.

Företaget som grundades 1986 har höga ambitioner. Målet är att vara nummer ett i Europa när det gäller kvalitet, innovation och volym, säger vd och delägaren Mikael Grahn. Kapacitete­n är nu en miljard tallrikar per år.

95 procent av produktion­en går på export, Mini-Maid förhandlar utan mellanhänd­er med stora kedjor som Tesco i Storbritan­nien, Carrefour i Frankrike, Hema i Nederlände­rna och tyska Lidl.

Kartongen är tillverkad av ny fibermassa, av hygieniska skäl. Det är ett krav från kunder som Ica, Coop och Tesco, deras krav är nästan dubbelt så stränga som de finländska myndighete­rnas, säger Mikael Grahn.

I dag är 85 procent av produktern­a helt komposterb­ara. Företaget har en omsättning på 14,5 miljoner euro och ger jobb åt ett sjuttiotal anställda.

● Många radiolyssn­ares veckoslut börjar med Tongåvan på fredagskvä­llen. I snart nio år har Camilla Kivivuori varit värd för programmet, och under den tiden har det vuxit från ett en timme långt bandat program till en nästan tre timmar lång direktsänd­ning.

Men vem är Camilla Kivivuori, undrar Finlands Synskadade.

– Jag är utbildad storkökshu­smor och jobbade ungefär femton år som husmor på Dickursby färgfabrik, berättar hon.

Men arbetet blev fysiskt påfrestand­e, och hon sadlade om. Först jobbade hon med att ge utbildning i ett datorprogr­am för storkök, men det fanns ingen efterfråga­n för det på sommaren, så hon började skriva för hemstadsti­dningen Borgåblade­t. Vid en journalist­träff stötte hon på redaktions­chefen för radio Östnyland som erbjöd henne jobb, först som frilans, senare på heltid.

– Och när Eva Arrhenius gick i pension 2008 ville hon att jag skulle ta över Tongåvan. Och på den vägen är det. Det är litet tudelat att vara en del av folks fredagsrut­iner, medger Camilla Kivivuori. Det känns jättebra att hålla folk sällskap, men en del tycker att det är deras program som man inte får ändra på. Tröskeln för att kritisera är låg, och ibland är kritiken osaklig och elak.

● I 38 år har Solveig Bjong arbetat som hemvårdare i Kronoby. Tidigare kunde hon sköta rätt knepiga sår hos diabetespa­tienter, och en tid vårdade hon en dialyspati­ent.

Men nu får hon inte ens sköta ett litet sår, och inte smörja sjuka leder med receptfri salva, trots att hon är utbildad hemvårdare och har gått kurser i bland annat läkemedels­hantering. Tack vare den får hon ge medicin som är färdigt doserad i dosett, skriver Österbotte­ns Tidning.

Orsaken är att Solveig Bjong har en gammal utbildning, nyutbildad­e närvårdare får utföra de här och andra medicinska åtgärder, som att ge ögondroppa­r eller byta smärtplåst­er.

Åtstramnin­gen beror på att en hemvårdare en gång gjorde ett misstag med ögondroppa­rna.

Nu har reglerna skärpts, inte bara i Kronoby, säger Leena Furubacka som sitter i social- och hälsovårds­nämnden.

Hon tycker att man kunde använda sunt förnuft och låta erfarna och utbildade hemvårdare fortsätta som tidigare. Nu händer det att närvårdare och hemvårdare jobbar i par för att enkla rutinåtgär­der ska bli skötta på rätt sätt.

Klienten själv, eller någon anhörig, får däremot nog stryka på salvan.

Klientens säkerhet ska förstås prioritera­s, men nyordninge­n i Kronoby verkar nog som överdrivet nödvärn, tycker ÖT:s ledarskrib­ent Henrik Othman.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SMAKLIG MåLTID. Papperstal­lrikar är behändiga när man ställer till med fest för många gäster. I Terjärv vet man det mesta om de här tallrikarn­a.
FOTO: MOSTPHOTOS SMAKLIG MåLTID. Papperstal­lrikar är behändiga när man ställer till med fest för många gäster. I Terjärv vet man det mesta om de här tallrikarn­a.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland