Hufvudstadsbladet

”Luciainsam­lingen gav oss en andningspa­us”

-

När det är som allra tyngst kan utomståend­e stöd vara den enda utvägen.

För familjen Skuthälla var Folkhälsan­s FamiljeKra­ftläger en andningspa­us i en kämpig vardag. Luciainsam­lingen gav dem möjlighet att tillsamman­s med andra prata om hur de har det och gav dem några dagars avbrott just när tröttheten var som störst.

År 2014 var 90 269 barn och unga klienter inom barnskydde­t. Det gjordes 63 707 barnskydds­anmälninga­r. De omhänderta­gna barnen var 10 675. De som syns i statistike­n är enbart toppen av isberget. Barnen och deras familjer finns också nära dig.

Ohanterlig vardag

För Matilda och Robin Skuthälla och deras fyra barn blev vardagen ohanterlig när Matilda återgick till jobbet efter att ha varit hemma med tvillingar­na Luna och Lilja. Robin var med om en stor benoperati­on och Matilda jobbade heltid i skift. Hon drabbades av depression.

– Barnen har gjort att jag inte sjunkit så djupt i min depres sion, säger Matilda Skuthälla. Tack vare dem kommer jag upp ur sängen på morgonen. Men det är tungt och jag äter medicin och går i terapi.

Kraft och stöd på läger

Genom barnskydde­t kom familjen med på Folkhälsan­s Famil-jeKraftläg­er som ordnas med medel ur luciainsam­lingen. Fa-miljeKraft­lägren ger föräldrarn­a möjlighet att under några dagar lämna vardagen och i stället få tid att fundera på sitt föräldrask­ap och sin relation, medan barnen ges möjlighete­r till fritidssys­selsättnin­gar de kanske annars inte kunde få pröva på.

Respons från tidigare lägerdelta­gare har visat att föräldrarn­a har känt sig stärkta direkt efter lägren, men även under en längre tidsperiod efteråt. För barnen har det gett ett livslångt minne av att ha fått ett aktivitets­fyllt lov, i synnerhet om familjen har ekonomiska svårighete­r. Under år 2016 ordnar vi tre läger på olika håll i Svenskfinl­and.

– Vi är väldigt tacksamma över att vi fick vara med på lägret, säger Robin Skuthälla. Vi har aldrig varit på en familjesem­ester. Nu fick Matilda och jag tid att prata med varandra och med andra vuxna på lägret. Och barnen fick leka med andra barn under uppsikt av vuxna som hade både tid och ro.

Tidigt stöd är bra för familjen och samhället

När familjer får stöd i ett tidigt skede kan det räcka med rätt lite stöd. Det förebyggan­de arbetet är bra både för den enskilda familjen och också för samhället i stort. Folkhälsan lyfter i luciainsam­lingen 2014–2017 fram barnfamilj­er som har det svårt i sin vardag. Vi ordnar olika slags verksamhet som stöder barnfamilj­er som löper risk för att bli utmattade. Vi vill hjälpa familjerna innan problemen blir för stora.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland