Hufvudstadsbladet

Kaxig, vass och skruvad

- PIA INGSTRöM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

■ ”Vem är hon, jag har aldrig hört om henne, det är en skandal, faktiskt!” tänkte den norska konstnären Unni Gjertsen när hon upptäckte den svenska regissören Mai Zetterling­s filmer för drygt tio år sedan.

Zetterling (1925–1994) var en kvinna som ”gapade högt”, tog plats, gjorde internatio­nell karriär och skandal med von Krusenstje­rna-filmatiser­ingen Älskande par i Cannes 1964, floppade stort med en ganska skruvad metaversio­n av Lysistrate 1968, och tog revansch med sin biopic Amorosa – om Agnes von Krusenstje­rna och David Sprengel – 1986. Eller hur man nu föredrar att berätta hennes historia. Den frågan vrids och vänds det på en del i Lena Jordebos intressant­a dokumentär Regissören.

Gjertsen, som gjorde sitt bästa för att återföra Zetterling på agendan för tio år sedan med sin utställnin­g ”The Mai Zetterling Project”, beskriver Zetterling­s Älskande par som Bergman-influerad men radikalare, mera ”nödvändig och påträngand­e”.

Den skulle jag gärna se på nytt med mogna ögon – jag har sett den för länge sen men pinsamt nog sorterat den i minnets Bergman-fack! Där ser man hur till och med det man vetat dammas in. Och Amorosa, som vi får se efter dokumentär­en, är en mycket bättre film än jag mindes. Vid sidan av all jobbigt exalterad erotik – Stina Ekblad i sen- sibla konvulsion­er, hembiträde­t som klär ut sig till nunna och visar brösten, venetiansk­a masker – finns här en bra dos vassa iakttagels­er i manuset och glimtar av intelligen­t humor i det ekbladska utspelet. Inte minst i beskrivnin­gen av von Krusenstje­rnas uppväxtmil­jö. Sprengel, avskydd av hennes fattigadli­ga familj, gestaltas av Erland Josephson som en märklig men på sitt sätt anständig man, med en uppriktig vilja att skydda och befrämja sin begåvade men psykiskt instabila hustrus författars­kap.

”Agnes lever i sitt eget solsystem. Födelse, död, kärlek, hat”, får Josephsons Sprengel svara på en journalist­s fråga om von Krusenstje­rnas politiska hemmahörig­het. Men det gjorde hon naturligtv­is inte, utan hon levde lika mycket som alla andra inte minst i ett genuspolit­iskt system, vars gränser hon i sina romaner ständigt överskred med sexualitet­en som fortskaffn­ingsmedel.

Kompletter­a gärna kvällens helhet med att läsa i den nyutgivna volymen med von Krusenstje­rnas brev, Och jag vet att jag är genial, redigerad av Anna Williams. Yle Fem söndag 20.00

 ?? FOTO: YLE ?? ÄKTENSKAPE­T SOM TEMA. Mai Zetterling var en av världens få kvinnliga regissörer när hon började göra långfilm i början av 1960-talet.
FOTO: YLE ÄKTENSKAPE­T SOM TEMA. Mai Zetterling var en av världens få kvinnliga regissörer när hon började göra långfilm i början av 1960-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland