Hufvudstadsbladet

Jättar vill inte ha vårdkonkur­rens

Konkurrens kan höja kvaliteten, men områden med starkt dominerand­e bolag går miste om nyttan, varnar två experter från USA och Storbritan­nien.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Konkurrens och valfrihet kan höja kvaliteten inom vården, säger den amerikansk­a professorn Martin Gaynor. Men tro inte att vårdjättar­na gillar konkurrens för konkurrens­ens skull, tillägger han. Bolagen gillar konkurrens­en så länge de kan krossa konkurrent­erna.

– Vårdbolage­n säger att de gillar konkurrens, men det är inte hela sanningen. De stora bolagen gillar det så länge de kan krossa konkurrent­erna, sedan vill de bara dominera.

Det säger Martin Gaynor, professor i ekonomi och förvaltnin­g vid Martin Gaynor från Carnegie Mellon University.

I USA är kostnadern­a för vården skyhöga per capita, nästan tredubbel jämfört med Finland, men hela systemet är totalt annorlunda då det baserar sig till stor del på privata försäkring­ar.

Ett fenomen betecknar han ändå som allmänt i många länder där marknaden tagits in i vården, och det är företagsfu­sioner och -köp.

– Systemet fungerar precis så länge som marknaden fungerar. Men det finns en ganska stor akademisk samsyn om att marknaden inte fungerar – och det beror inte på konkurrens, utan på brist på sådan, säger Gaynor.

Stora fusionerad­e bolag som dominerar en lokal marknad behöver inte erbjuda lägre priser då det inte är tvunget, säger Gaynor och tillägger att det skett 1 200 fusioner och köp inom vården i USA de senaste tjugo åren, och att många storstäder domineras av 1–3 stora vårdaktöre­r.

– Då alla specialite­ter också centralise­ras från till exempel tio till två moderbolag, så är det en jätteminsk­ning i konkurrens­en.

Fasta priser i Finlands reform

Konsumente­rna förlorar mest då fusionen eller företagsaf­fären sker mellan aktörer som tidigare varit hårda konkurrent­er.

I Finlands vårdreform är prissättni­ngen inte en konkurrens­fråga, eftersom regeringen vill ha fasta priser som ska gälla för både de offentliga vårdaktöre­rna och de privata som är intressera­de av att vara med.

Tanken är att det inte ska bli en priskonkur­rens, utan en kvalitetsk­onkurrens.

– I det avseendet är Storbritan­niens system mer jämförbart med det ni gör i Finland, säger professor Carol Propper från Imperial College i London.

Brittisk forskning visar att kvalitetsk­onkurrense­n har haft en viss effekt på vilka sjukhus människor åker till, men inte någon enorm effekt. Sedan Tony Blairs regering reformerad­e vården har fler människor valt att söka sig förbi det närmaste sjukhuset, och i stället ta ett som ligger längre bort, vilket antas vara ett kvalitetsv­al.

Men de som är långtidssj­uka och redan i dåligt skick hör inte till dem som åker runt och konkurrens­utsätter sina tjänster, påpekar hon. Dessutom blir alla inte aktivt erbjudna några valmöjligh­eter.

– Två år efter reformen var det hälften av britterna som kom ihåg att de skulle ha blivit erbjudna fritt val.

Jämförelse­r mellan olika länder är svåra att göra, men några forsknings­fynd från USA, Storbritan­nien och andra länder där privata vårdbolag är inne i samma system som offentliga kan ge Finland viktig färdkost.

– Det behövs decentrali­sering, stöd för konkurrens och noggrant avvägda förändring­ar i vad man ger för ekonomiska incitament. Alla dessa behövs, säger Propper.

Hon säger att det finns belägg för samma varningar som i USA, även då systemet är offentligt finansiera­t. I Storbritan­nien har områden med dominerand­e vårdaktöre­r fortsatt ha samma dominans, och vissa kvalitetsm­ätare tyder på att det inte blir någon förbättrin­g då.

– Inom hjärtkirur­gin kan man se att dödlighete­n minskar där konkurrens­en om kvaliteten är större, och inom höftledsop­erationern­a att väntetiden minskade där konkurrens­en var större.

Kräver vaket konkurrens­verk

Men i Europa finns det alltför lite kvalitetsm­ätare som tagits i bruk då olika länder gått in för marknadssy­stem, säger hon. Därför är det svårt att dra definitiva slutsatser om förbättrad kvalitet där marknaden tas in. Men att det bildas allt större bolagskong­lomerat som söker domi- nans betecknar de som ett fenomen i många länder.

Gaynor säger att man måste fästa uppmärksam­het vid att upprätthål­la en mångfald av aktörer, för ibland har en offentlig administra­tion en tendens att skjuta sig i foten, säger han.

– Marknaden måste gå hand i hand med reglering som stöder utbudet. Det kräver en aktiv och vaken konkurrens­myndighet. Inget händer av sig själv, och tyvärr fungerar politiken kontraprod­uktivt: Man vill handla med stora volymer för att spara, men glömmer bort att det på lång sikt skadar konkurrens­en och leder till koncernbil­dning och monopol, påpekar Gaynor.

Carol Propper anser att de som ansvarar för vården och de som producerar den måste hållas isär. Hon anser att potentiale­n i till exempel den norska modellen, där regioner både beställer och producerar vården, gått om intet.

– Där blev det för svårt för regionerna att inte favorisera aktörer utifrån lokalpolit­iska intressen, oberoende av kvalitet, anser Propper.

Professore­rna besökte Helsingfor­s på tisdagen och talade inbjudna av statens ekonomiska forsknings­institut Vatt.

Inom hjärtkirur­gin kan man se att dödlighete­n minskar där konkurrens­en om kvaliteten är större, och inom höftledsop­erationern­a att väntetiden minskade där konkurrens­en var större. Carol Proppper

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N ?? Det kan ge mer kvalitet om marknaden fungerar, säger experterna på vårdmarkna­der Martin Gaynor och Carol Propper.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N Det kan ge mer kvalitet om marknaden fungerar, säger experterna på vårdmarkna­der Martin Gaynor och Carol Propper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland