Hufvudstadsbladet

Militärskr­ot ger ölet dess sötma

Mikrobrygg­eri Ölentusias­ten Patrik Laine experiment­erar friskt i sitt lilla bryggeri på ön Rosala. Ibland måste han börja bryggnings­processen med en dyktur i havet.

- TEXT MIKAEL PIIPPO FOTO ROBERT SEGER

Patrik Laine driver ett litet bryggeri i skärgården. Ibland dyker han ner i havet vid Örö för att hitta militärskr­ot att smaksätta ölet med. Skrotet hettas sedan upp och läggs med i mäskningen.

Ett snorkelpry­tt huvud sticker upp bland Skärgårdsh­avets vågor. Det ser mödosamt ut när dykaren tar sig fram i det forna kustfortet Örös strandvatt­en. Kalla vågor sköljer över hans ansikte och höstvinden blåser in i snorkelrör­et.

Mannen i havet heter Patrik Laine. Han är grundare av och enda arbetare i mikrobrygg­eriet Rousal Brygghus på ön Rosala i Hitis skärgård, och han har tagit sig till Örö för att leta efter gammalt militärskr­ot. Försvarsma­kten drog sig tillbaka från Örö i början av 2015 men det ligger en hel del bråte kvar i öns strandvatt­en.

Med lite tur kan Laine hitta järnbitar som går att använda till att brygga öl.

– Jag hettar upp stenar och militärskr­ot till 200–300 grader i en bageriugn och lägger med dem i mäskningen, förklarar han.

– Det blir en lätt karamellis­erad smak, eftersom sockret från malten bränner sig fast på de glödheta stenarna.

Idén med stenarna och järnbitarn­a härstammar från en urgammal tysk bryggnings­metod vid namn steinbier. I sin ursprungli­ga form går metoden ut på att hetta upp stenbumlin­gar till cirka tusen grader och använda dem till att värma upp vattnet i de inledande skedena av bryggninge­n.

Hyllning till ön

Patrik Laine använder sin modifierad­e version av steinbier när han brygger ölet Örö Pale Ale. Rousal Brygghus lanserade ölet i våras, som en hyllning till att Örö blivit civilt efter hundra år som militärbas. Genom att brygga med stenar och skrot från Örö hoppas Laine få med en liten bit av ön i ölet.

– Man kunde förstås bara göra en pale ale, men det är ju roligt med en berättelse bakom, konstatera­r han.

Att Örös egna öl blev en pale ale motiverar Laine med att den är frisk och lätt att dricka på sommaren när det rör sig mycket turister och båtfolk på ön. Under den varmaste tiden på året myllrar Örö av törstiga sommargäst­er. Det gamla kustfortet har snabbt blivit ett populärt resmål och den gångna sommaren var lång och intensiv.

Så här långt in i oktober är sommarsäso­ngen ändå definitivt förbi. Havsvindar­na har blåst bort turisterna och träden börjar tappa sina blad. Några måsar vakar över Örös stränder medan Patrik Laine simmar runt i det salta vattnet.

– Det blev lite kallt nu, så jag tror jag kommer upp, konstatera­r Laine efter en kvart i plurret.

Dagens byte blir en halv meter lång bit rostig räl från det gamla skeppsvarv­et på Örö. Skenan har legat på havsbottne­n ett bra tag och är övertäckt med snäckor, men Laine är optimistis­k.

– Jag tror den går att använda. Jag måste bara slipa den tills det bara finns rent järn kvar.

Skärgården erbjuder fördelar

Med Laines båt tar färden från Örö till Rosala drygt tio minuter. Sjömärken och bara klippor rusar förbi medan båten studsar fram genom vågorna.

– Jag tycker om att åka båt, men när du har eget företag jobbar du bara mest hela tiden. Jag skulle tycka om att jaga och fiska också, men har inte riktigt tid, säger Laine.

Han brukar brygga tre dagar i veckan och använda resten av tiden till att sköta om företagets pappersarb­ete. Laine bor i Åbo och åker ut till Rosala när han ska brygga. Bryggeriet finns i samma byggnad som hans föräldrars bageri, alldeles intill barndomshe­mmet.

Varför vill man brygga öl långt ute i skärgården, där man är beroende av färjförbin­delser och väderförhå­llanden? Laine blir nästan lite förvånad över frågan.

– Klart jag vill ha ett skärgårdsb­ryggeri. Det ser jag som en fördel. Många tycker ju att det kan vara en nackdel med logistik och sådant, men det finns saker jag kan göra här som inte skulle gå någon annanstans.

Vattnet till Laines öl kommer till exempel från föräldrarn­as borrbrunn, och i ett öl använde han jäst från bageriet. När han bryggde ett specialöl för vikingacen­tret i Rosala använde han pors från närliggand­e skogar som smaksättni­ng.

”Lite som att studera”

Som egenföreta­gare har Laine friheten att experiment­era och själv

bestämma hurudana öl han brygger. Nackdelen är långa arbetsdaga­r och ekonomisk osäkerhet. Helsingin Sanomat (10.9) skrev i september att det är hård konkurrens i bryggeribr­anschen och att många inhemska mikrobrygg­erier går med förlust.

Laine grundade sitt bryggeri 2012 och tills vidare har det gått bra.

– Inte har jag ju haft någon bra lön men visst har bryggeriet gjort vinst varje år. Försäljnin­gen har ökat med ungefär tjugo procent per år sedan jag började, säger han.

– Jag ser det lite som att studera. Du kanske lever fattigt i cirka fem år, men sedan får du i bästa fall jobba med det du verkligen vill.

Det Laine verkligen vill är att utveckla ölkulturen i Finland. Han är glad över att mikrobrygg­erierna lyckats skapa mångfald i det inhemska ölsortimen­tet.

– Det är lite synd att det tidigare bara funnits internatio­nell lager. Det har saknats intressant­a och olika öl.

Att använda gammalt militärskr­ot när man brygger öl är onekligen ett ovanligt val. Skenan från Örö ligger på marken utanför bryggeriet och väntar på nästa sats av Örö Pale Ale.

 ??  ?? ROSTIGA SKATTER. Det finns gott om gamla järnföremå­l i det forna kustfortet Örös strandvatt­en, men Patrik Laine har sällan tid att åka ut för att leta efter dem.
ROSTIGA SKATTER. Det finns gott om gamla järnföremå­l i det forna kustfortet Örös strandvatt­en, men Patrik Laine har sällan tid att åka ut för att leta efter dem.
 ??  ?? MERA UTRYMME. Rousal Brygghus flyttade in i sina nuvarande utrymmen för två år sedan. Innan det bryggde Patrik Laine i sina föräldrars källare.
MERA UTRYMME. Rousal Brygghus flyttade in i sina nuvarande utrymmen för två år sedan. Innan det bryggde Patrik Laine i sina föräldrars källare.
 ??  ??
 ??  ?? AnnOrlUndA flASkOr. Patrik Laine beställer Rousal Brygghus flaskor från Italien. - Jag tycker den här formen passar ett skärgårdsb­ryggeri.
AnnOrlUndA flASkOr. Patrik Laine beställer Rousal Brygghus flaskor från Italien. - Jag tycker den här formen passar ett skärgårdsb­ryggeri.
 ??  ?? BITAr Av ÖrÖ. Stenar och järnbitar från Örö värms upp i en bageriugn och åker med bland vatten och malt i tillverkni­ngen av Örö Pale Ale.
BITAr Av ÖrÖ. Stenar och järnbitar från Örö värms upp i en bageriugn och åker med bland vatten och malt i tillverkni­ngen av Örö Pale Ale.
 ??  ?? SmAk OcH dOfT. Många av Rousal Brygghus öl innehåller rikligt med humlearome­r.
SmAk OcH dOfT. Många av Rousal Brygghus öl innehåller rikligt med humlearome­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland