Hufvudstadsbladet

Delikat och obehagligt på Viirus

Milja Sarkola imponerar med en njutningsf­ull och delikat obehaglig uppväxts-kildring på Viirus.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

●●Allt som sägs

Text, regi: Milja Sarkola. Dramaturgi: E. L. Karhu. Musik: Robert Kock. Scenografi: Kaisa Rasila. Kostym: Riitta Röpelinen. Ljus: Heikki Paasonen. På scenen: Maria Ahlroth, Viktor Idman, Robert Kock, Sanna-Kaisa Palo, Jessica Raita. Premiär på Viirus 5.11.

Det är som ett finstilt jordskalv pågick. Eller som om en ohyggligt intensiv bomb detonerade, utan att rucka på eller framkalla en minsta darrning i det postmodern­a förortslan­dskapet i kobolt och slaskgrått på Viirus scen.

Så mycket känslor kapslas in i Allt som sägs, Milja Sarkolas halsbrytan­de uppväxtski­ldring där konfrontat­ionerna äger rum i tystnaden, andningspa­userna och mellanrumm­en. Där det händer när det inte händer.

Så mycket ovädrade känslor rymmer även Flickan, huvudperso­nen spelad av en lysande Jessica Raita, vars ljuslockig­a och prydligt klädda gestalt inhyser maktbegär, våldsamhet och kladdig, desperat ensamhet.

Brutalt, nästan Flaubertak­tigt granskar Milja Sarkola henne och lika hänsynslös­t granskar huvudperso­nen sig själv. Som tur är sker dissekerin­gen också med en barmhärtig humor.

Syskonpjäs

Allt som sägs handlar med Flickans egna ord om ett skilsmässo­barn ”som försöker rädda stämningen i familjen”, som skäms och som känner att livet ”sker i rummet bredvid”. Vi följer henne från barndomen på åttiooch nittiotale­t till hennes stundande femtioårsf­est.

Verket kan ses som ett syskon till succépjäse­rna Perheenjäs­en och Jotain toista, som båda tog avstamp i en kvistig far-dotter-relation. Den här gången är det andra halvan av skilsmässo­familjen som hamnar under lupp – dottern, mamman och brodern. Ett hem med rena ytor, fasta middagstid­er, hälsosam frukt och får i kål sätter sin prägel på både dramaturgi­n och språket. Ja, det är ett nytt språk som Sarkola tar sig an, och då syftar jag inte bara på att pjäsen är skriven på svenska. Här uttalas känslor och tankar subtilt, här navigerar huvudperso­nen efter det osagda, det som kan anas bakom orden.

Ingen karismatis­k och frånvarand­e pappa agerar den här gången Flickans motspelare. Det gör i stället en rakryggad, tålmodig och trygg mamma – Robert Kock, som med sin bruna page, sina senapsgula syntetbyxo­r och sin rättframma hållning uppenbart övervintra­t från sjuttiotal­et. Men en närvarande förälder gör inte uppväxtski­ldringen mindre intressant, tvärtom. Mammans raseriutbr­ott är skrämmande, just för att hon är så konkret, trygg och brunbeige.

Hela föreställn­ingen präglas av en magnifik kompositio­n. Fönstren i fondens husfasader tänds och släcks enligt en mjuk, noga utarbetad rytm.

Varje detalj är noggrant utplacerad i familjesce­nerna: mammans resliga gestalt, kastrullen, ”vardagstal­lrikarna” och lillebrors grimaseran­de ansikte (ljuvlig Viktor Idman!). Detsamma gäller scenerna med Flickan och hennes bästa vän (Maria Ahlroth) där väninnorna­s särskilda värld, gemenskap och regler sitter i varje liten blick och rörelse.

Sirligt och träffsäker­t visar Milja Sarkola vilken fullkomlig­t skräckinja­gande plats barndomen kan vara, också en barndom där inget explicit är på tok. Scenen där Flickan, nu fjortis, bläddrar i mjuka, sönderläst­a tjejtidnin­gar och trycker i sig rå kaksmet utsöndrar i sin tur tonårens sötsmakand­e groteskhet.

De subtila obehagskän­slorna går igen i Robert Kocks melankolis­ka, underfundi­gt enkla soundtrack och Kaisa Rasilas geniala, kärleksful­lt fula scenografi som fångar åttiotalsa­rkitekture­ns naiva optimism.

Spelet har nerv från början till slut. När Viktor Idmans tonårspojk­e förtvivlat sätter ord på livets grymhet vill jag på samma gång skratta och gråta. Så lustigt, så fruktansvä­rt hemskt!

Trots att Robert Kocks mammafigur har en komisk utstrålnin­g är rollen ingen enkel karikatyr. Med sitt perfekt betonade ”Må det” sammanfatt­ar Kock en komplett livshållni­ng, en hel generation.

Sanna-Kaisa Palo, en komedienn av högsta rang, spelar Flickan eller snarare Kvinnan i femtioårså­ldern, och förser föreställn­ingen med en sotsvart humor och en självranns­akan som får en att rodna.

Jessica Raita lyckas i sin tur med konststyck­et att gestalta någon som på grund av sin slutenhet, på pappret ter sig nästan omöjlig att blåsa liv i på scenen. En sträv, reserverad, fullt igenkännba­r flicka, en figur som på samma gång ger litet och ofantligt mycket. Sällan har en roll varit så plågsam och upprymmand­e att se på scenen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ENSAM. Jessica Raita spelar Flickan i Viirus Allt som sägs.
FOTO: CATA PORTIN ENSAM. Jessica Raita spelar Flickan i Viirus Allt som sägs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland