Hufvudstadsbladet

Samarbete ger säkerhet

För att barn ska ha en trygg skolväg krävs ett omfattande samarbete mellan skola, trafikplan­erare och polis. Det anser danska cykelförbu­ndets chef Klaus Bondam.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356 niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Direktören för danska cyklistför­bundet Klaus Bondam sparar inte på den hårda kritiken när vi möter honom på cykel i korsningen Fredriksga­tan och Sjömansgat­an i Helsingfor­s. Varje dag korsar många barn på väg till Cygnaeus lågstadies­kola den livliga korsningen där bilar, bussar och spårvagnar kör. Det händer att bilister struntar i den gula spärrlinje­n och kör förbi en buss eller spårvagn som stannat.

– Om jag var förälder till barn i skolan skulle jag känna mig otrygg om barnen cyklade eller promenerad­e över den här korsningen. Den enda hållbara lösningen för den här korsningen är trafikljus, säger Bondam.

Han undrar också hur mycket po- litiker i Helsingfor­s jobbar tillsamman­s med polisen för att öka trafiksäke­rheten.

– Vi har alla ett gemensamt ansvar för att skapa en trygg boendemilj­ö för folk i alla åldrar. Jag tycker att det är bra att man i Helsingfor­s innerstad gått in för en hastighets­begränsnin­g på 30 kilometer i timmen. Det borde vi införa i Köpenhamn. Men samtidigt tycker jag att vi har fler korsningar med trafikljus i Köpenhamn, säger Bondam.

Bondam efterlyser noggrannar­e polisöverv­akning vid farliga korsningar. I Köpenhamn är polisen ofta synlig vid farliga korsningar.

– Polisen har lugnande effekt på bilister. En polis på cykel är också en effektiv metod. Han ses som en större del av trafiken.

I danska skolor har man en plikt att tillsamman­s med myndighete­r och föräldrar jobba för en säkrare trafikkult­ur för barn. Enligt Bondam måste det finnas ett utbyte av åsikter och en gemensam strategi för en god trafiksäke­rhet. Danmark är känt som ett land som främjar cyk- ling. Bondam kommer ändå fram med intressant fakta:

– På 25 år har antalet barn i Danmark som cyklar till skolan minskat med 20 procent. Många barn får bilskjuts till skolan och det är en utveckling som är katastrofa­l. Det är intressant att föräldrar upplever bilskjuts som säkrare än cykling. Det är ett dåligt val.

– Vi vill ha en stark cykelkultu­r för barn. Vi vet att barn som är fysiskt aktiva när de börjar sin skolgång också klarar sig bättre.

Bondam har besökt Helsingfor­s många gånger och har enbart gott att säga om staden.

- Jag tycker att det är fint att ni har en kultur med stadscykla­r som är lätt tillgängli­ga. Det visar att det finns en vilja att utveckla cykelkultu­ren och det är bra, även om man inte kanske i alla lösningar har nått den nivå vi har i Köpenhamn, säger Bondam.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Klaus Bondam har i flera år jobbat för en säkrare trafikkult­ur i Danmark.
FOTO: RICHARD NORDGREN Klaus Bondam har i flera år jobbat för en säkrare trafikkult­ur i Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland