Hufvudstadsbladet

Lärlingsav­tal vinnare när yrkesskolo­r sparar

Regeringen skär ner anslagen till yrkesutbil­dningen med 190 miljoner euro. Skolorna väljer att dra ner på personalen, göra sig av med lokaler och krympa investerin­garna. Lärlingsav­tal ersätter utbildning i skola.

- FNB

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet frågade i somras hur yrkesutbil­darna tänker genomföra sina sparåtgärd­er. Organisati­onernas uppskattni­ng är att 1 000–1 500 jobb försvinner inom yrkesutbil­dningen. I regeringen­s förslag bedömdes nedskärnin­gen leda till att 3 800 årsverken försvinner om neddragnin­garna bara genomförs genom att minska personalen.

Något slag av nedskärnin­g har planerats för yrkesutbil­dningen redan länge. Ett spar- och reformpake­t som planerades under den förra valperiode­n fick ändå nej i riksdagen före valet.

Enligt enkäten kommer de flesta organisati­oner att koncentrer­a utbildning­en till sitt största campus i synnerhet i städerna.

– Det blir säkert sammanslag­ning- ar inom de närmaste åren. Många utreder olika alternativ om (läroanstal­tens) ekonomiska situation verkar svag, säger överdirekt­ör Mika Tammilehto på Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet.

Centralise­rad utbildning

I till exempel i Helsingfor­s ska ekonomiins­titutet Helmi Liiketalou­sopisto och restaurang­skolan Ravintolak­oulu Perho slås ihop till Perho Liiketalou­sopisto med 1 400 studerande.

Helmi Liiketalou­sopistos rektor Juha Ojajärvi säger att det är ministerie­t som uppmanat att diskutera sammanslag­ning men att det egentliga motivet för fusionen inte är att spara pengar. Läroinrätt­ningarna kommer inte att säga upp personal på grund av fusionen eller nedskärnin­garna utan den har minskat genom pensioneri­ngar.

Mercuria, som utbildar merkonomer privat i Mårtensdal, kommer inte att behöva säga upp folk. Rektorn Tiina Immonen säger att Mercuria sysselsatt­e 65 personer ännu 2013 men att pensioneri­ng- ar och det att man inte förnyat visstidsko­ntrakt innebär att personalen minskat till 55. Dessutom minskar lärarnas övertidsti­mmar så mångas löner kan sjunka.

– När man ser till summan är nedskärnin­gen stor men å andra sidan höjde man finansieri­ngen ända till 2013. Man måste förstå att statens situation är vad den är, säger Immonen.

Fel ordning

Rektorn säger att man har allt mindre råd med direktunde­rvisning – i dess ställe kommer lärlingssy­stemet.

– Utbildning­en mäts som kompetens, att man exempelvis kan göra en månads bokföring. Det kan man lära sig på arbetsplat­sen eller på en lektion under lärarens ledning, säger Immonen.

Regeringen kör igenom minskninge­n av yrkesutbil­dningens anslag redan nästa år men börjar lägga om innehållet i utbildning­en först ett år senare. Ojajärvi tycker ordningen är fel.

– Först borde examina revideras, sedan strukturen och sedan kan man spara. Nu är ordningen den motsatta, säger Ojajärvi kritiskt.

 ?? FOTO: JARNO MELA / LEHTIKUVA ?? SLåS SAMMAN. Kockelever­na i restaurang­skolan Perho och merkonomel­everna i Helmi Liiketalou­sopisto utbildas snart inom samma organisati­on.
FOTO: JARNO MELA / LEHTIKUVA SLåS SAMMAN. Kockelever­na i restaurang­skolan Perho och merkonomel­everna i Helmi Liiketalou­sopisto utbildas snart inom samma organisati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland