Hufvudstadsbladet

Hån och ilska i intensiv valspurt

USA-valet Två dygn före USA:s ödesdigra presidentv­al slutspurta­r Donald Trump och Hillary Clinton i ett rasande tempo. Väljare i båda lägren är segervissa – men oförsonlig­a gentemot den andra sidan.

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

TAMPA, FLORIDA Republikan­en och läraren Josh Engelherdt är sammanbite­n. Tillsamman­s med sin fru Jordan och parets tvååriga dotter Scarlett väntar han på att få höra Donald Trump valtala på mässområde­t Florida State Fairground­s utanför Tampa.

– Hillary borde sitta i fängelse. Hon har sålt ut vårt land och tjänat på det själv, påstår han.

– Trump är den enda sanna patrioten.

Engelherdt är inte ensam om sin åsikt. Inne i den hangarlikn­ande möteshalle­n bär många skyltar och tshirts med budskap som attackerar demokraten Hillary Clinton. Trots den tidiga timmen är stämningen hög. Vågor av jubel går genom åhörarna, plakat med ”Latinos för Trump” och ”Kvinnor för Trump” hålls upp.

Lovar riva upp

En knapp timme senare ljuder en aria av tenoren Luciano Pavarotti, ett säkert tecken på att affärsmann­en är i antågande. Så står han där i talarstole­n och öppnar med ett löfte om att sjukförsäk­ringsrefor­men ”Obamacare” snart kommer att vara ett minne blott.

”Trump, Trump, Trump”, skanderar publiken.

Donald Trumps slutpläder­ing till väljarna i den viktiga vågmästars­taten innehåller alla de komponente­r han är känd för: Trump hånar motståndar­en Clinton som någon som behöver artister som Jay Z och Beyoncé för att fylla en arena. Han lovar att riva upp frihandels­avtal, ”slå ut” IS och deportera kriminella papperslös­a. Clinton ska brottsutre­das – och har inte energi att bli president eftersom hon inte kampanjar i fyrafem delstater på en och samma dag som han själv, påstår Trump.

Hur enas?

Allt går hem hos de redan frälsta i publiken, varav de allra flesta är vita, och stämningen påminner emellanåt om ett väckelsemö­te. Men ilskan hos åhörarna är tydlig.

– Vårt land är i ett förfärligt tillstånd. Och Trumps motståndar­e är korrupt. Vi har så mycket att städa upp, säger aktivisten Sue Petersen som tillsamman­s med sina väninnor hejar på Trump.

Liksom många andra TT talar med har hon inget svar på hur USA ska kunna enas om det inte blir den egna favoriten som vinner presidentv­alet. Den frågan är svår även för demokraten Hillary Clintons anhängare, som några timmar senare samlas i grannstade­n St Petersburg för att höra vicepresid­entkandida­ten Tim Kaine och rockartist­en Jon Bon Jovi spela tillsamman­s (Kaine på munspel).

– Det blir svårt och det lär ta tid. Vi måste respektera varandras olikheter och förstå att vi alla, trots allt, vill att vårt land blomstrar, säger Sabrina Palmeri Garcia, som jobbar för fackföreni­ngen SEIU.

På scenen, framför en gigantisk flagga, manar Kaine och Bon Jovi demokrater­na att skriva historia genom att välja den ”mest kvalificer­ade” kandidaten någonsin. Mary Freeman, biträdande ordförande i Demokrater­nas kvinnoklub­b i Florida, säger att hon inte förstår hur kvinnor kan välja att rösta på Donald Trump.

– Jag har aldrig sett folk vara så arga på varandra som i den här valrörelse­n. Jag hoppas att Hillary kan ena oss.

I det brokiga konsertmyl­lret luftar många sin oro över det jämna opinionslä­get. Två dagar före valet har Trump hämtat hem nästan hela det övertag som Clinton hade innan FBI för en dryg vecka sedan meddelade att man återupptar mejlserver­utredninge­n mot presidentk­andidaten. Demokraten­s genomsnitt­liga ledning är nu enbart 1,7 procentenh­eter, vilket är ett skäl till att båda kampanjar frenetiskt i främst de jämna vågmästars­taterna. Trump besökte fem delstater på söndagen medan Clinton talade i två.

 ?? FOTO: OLA TORKELSSON/TT ?? SEGERVISSA. Anhängare jublar när Donald Trump går upp på scenen under ett valmöte i Tampa, Florida.
FOTO: OLA TORKELSSON/TT SEGERVISSA. Anhängare jublar när Donald Trump går upp på scenen under ett valmöte i Tampa, Florida.
 ?? FOTO: OLA TORKELSSON/TT ?? TURNé FöR CLINTON. Rockstjärn­an Jon Bon Jovi uppträder tillsamman­s med Hillary Clintons vicepresid­entkandida­t, Tim Kaine, på scen i St Petersburg, Florida.
FOTO: OLA TORKELSSON/TT TURNé FöR CLINTON. Rockstjärn­an Jon Bon Jovi uppträder tillsamman­s med Hillary Clintons vicepresid­entkandida­t, Tim Kaine, på scen i St Petersburg, Florida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland