Hufvudstadsbladet

SDF-styrkor på väg mot IS huvudstad

En offensiv mot IS självutrop­ade huvudstad al-Raqqa har inletts, meddelar den kurdisk-arabiska alliansen SDF. Civila uppmanas att hålla sig borta.

- PONTUS AHLKVIST/TT

– Den stora striden för att befria (al-)Raqqa och dess omgivninga­r har påbörjats, säger Jihan Sheikh Ahmed, talesperso­n för SDF, på en presskonfe­rens i Ain Issa omkring fem mil norr om IS-fästet, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Operatione­n har fått namnet Eufrats vrede och sker enligt SDF med stöd av USA, som kommer att bistå med flygunders­töd. Sammanlagt deltar omkring 30 000 soldater i insatsen, säger SDF.

Oklart vad återtagand­e innebär

Själva striden har inte inletts än, enligt Rami Abdel Rahman på det brittiskba­serade opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR).

– Ingen rör sig, inga strider har påbörjats än. Nu har de börjat med logistiska förberedel­ser, sade han till TT i går kväll.

Rami Abdel Rahman lägger till att SOHR fått rapporter om att det är ”som vanligt” inne i al-Raqqa för tillfället. Offensiven tros börja på riktigt senast i dag och allt är förberett för att inleda ett försök att återta al-Raqqa, säger han.

Vad ett återtagand­e av IS-fästet skulle innebära vill han inte uttala sig om.

– Vi får se, det går inte att svara på innan det skett, säger Rami Abdel Raman.

Ingen roll för Turkiet

Turkiet, som stödjer andra rebellgrup­per i norra Syrien, har tidigare meddelat att man på något sätt kommer att delta i insatsen för att inta al-Raqqa.

Det är dock inte aktuellt, hävdar SDF, som säger sig ha stämt av saken med USA.

– Vi har kommit överens med den (USA-ledda) internatio­nella koalitione­n om att det inte kommer att finnas någon roll för Turkiet eller dess allierade väpnade grupper i insatsen”, säger Talal Sello från SDF till AFP.

SDF består av flera gruppering­ar. En av de största är den kurdiska YPG-milisen, som Turkiet anser vara en terroristg­rupp. I augusti inledde turkiska militären en insats i Syrien, mot både IS och kurdiska styrkor.

Även i Irak är IS hårt pressat. Sedan mitten på oktober pågår en Bagdadledd insats för att ta tillbaka Mosul från terrorgrup­pen. IS tog över den nordirakis­ka miljonstad­en sommaren 2014.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN ?? INOM KORT. Jihan Sheikh Ahmed, taleskvinn­a för SDF, meddelar vid en presskonfe­rens i staden Ain Issa att den USA-stödda operatione­n kommer att påbörjas.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN INOM KORT. Jihan Sheikh Ahmed, taleskvinn­a för SDF, meddelar vid en presskonfe­rens i staden Ain Issa att den USA-stödda operatione­n kommer att påbörjas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland