Hufvudstadsbladet

Finland tog revansch på Sverige

Finland räddade äran genom att krossa ärkerivale­n Tre Kronor i den avslutande Karjaladus­ten. – Vi visade karaktär, säger lejonkapte­nen Lasse Kukkonen.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

EHT-TURNERING 1/4, 3:E OCH SISTA MATCHDAGEN: FINLAND–SVERIGE 4–1 (0–1, 4–0, 0–0)

Efter att ha inlett Karjalatur­neringen med två förluster skärpte sig Finland skärpte och gjorde processen kort med Sverige. En bra period räckte för lejonen.

– Vi beslöt oss att köra hårt i den sista matchen, säger landslagsv­eteranen Antti Pihlström.

– Det räcker inte att spela på samma nivå som i klubblaget. Det krävs ett snäpp till här. De två sista perioderna var riktigt bra.

Sverige tog ledningen först efter att Mattias Sjögren surfat igenom det sömniga blåvita försvaret och spelat fram till Patrik Sehlin. Men i den andra perioden tände lejonen till för en stund.

Inom loppet av två minuter gjorde Finland tre mål och avgjorde i praktiken matchen. Först tryckte Joonas Kemppainen in 1–1 – Sibir Novosibirs­k-forwarden var en av få lejonspela­re som gav ett gott intryck i Karjalatur­neringen.

Bara 29 sekunder senare slog Miro Aaltonen in en retur: 2–1. Av bara farten gjorde Mika Pyörälä 3–1 efter att Ilari Filppula sncken på iet för Finland. Savinainen har gjort en grym ligahöst och utmärkte sig också till sin fördel i Karjalatur­neringen.

– Vi visade karaktär, säger lejonkapte­nen Lasse Kukkonen.

– Den andra perioden var mycket bra.

Nya förbundska­ptenen Lauri Marjamäki har fått en tung start i landslaget – det här var första turnerings­segern under hans ledning. Lasse Kukkonen är väl bekant med Marjamäki från klubblaget, men för många av spelarna är han obekant.

– Vi försöker spela mera aktivt och reagera som femmor, säger Kukkonen.

– Men framför allt gäller det att sätta sig själv i spel. Den vägen börjar också puckarna studsa rätt väg.

Följande gång samlas landslaget i december för Channel One Cup i Ryssland. Då kommer sannolikt truppen att se lite annorlunda ut, med lite nya namn. I Karjalatur­neringen ställde Finland upp med ett ytterst rutinerat lag, av vilka flera blir högaktuell­a för VM – trots att det var få som övertygade.

– Vi lärde oss en hel del som vi kan ta med oss, om vilka saker som krävs för seger i internatio­nell ishockey, säger Kukkonen.

– Det återstår mycket arbete. Men vi är säkert på rätt väg.

Ryssland vann över Tjeckien med 3–0 i sin sista match och tog hem turnerings­segern. Det var första gången sedan 2011.

?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Sverige.