Hufvudstadsbladet

Ha lite tålamod med Marjamäki

-

● 1-4. 0-2. 0-3. 1-5. 3-5.

Nej, Lauri Marjamäki fick inte fått någon drömstart för sin karriär i lejonen. Ovannämnda resultatra­d omfattar endast riktiga turnerings­matcher, men Finland förlorade också två av sina tre träningsma­tcher inför World Cup med relativt klara siffror.

Före den efterlängt­ade segern över Sverige hade lejonen alltså förlorat sju matcher i följd – en nästan historisk förlustsvi­t, vars make inte setts på nästan 30 år. Marjamäkis enda seger dittills var i den första träningsma­tchen mot Sverige, en mycket medioker tillställn­ing där Finland med lite tur drog det längre strået.

● Finland blev totalt utspelat i World Cup och övertygade inte alls i Karjalatur­neringens två inledande matcher mot Ryssland och Tjeckien. I den avslutande Karjaladus­ten mot Sverige var lejonen inte precis övertygand­e, men tände till för en stund och spelade hyfsat aktivt och engagerat i den andra perioden.

Ingen har ännu krävt att Marjamäki avgår, fast han inte ännu lyckats driva hem sina teser – Marjamäki åtnjuter en enorm respekt i Finland för sin djärva spelfiloso­fi och sina goda resultat i Blues och Kärpät. Han är galjonsfig­ur för den nya generation­en: en spelarnas coach som tror på interaktio­n och som vill se att spelarna vågar hålla puck, spela och anfalla.

Hans syn på ishockeyn skiljer sig markant från företrädar­en Kari Jalonens. Därför är det kanske inte så konstigt att spelarna inte ännu helt kunnat komma in i Marjamäkis tankevärld.

● – Folk vill genast se bra ishockey. Men det sker inte i en handvändni­ng. Vi har en ny förbundska­pten, nya femmor, nya backpar och spelare som aldrig förut spelat med Late som coach, sade Joonas Kemppainen, KHL-forwarden som slog igenom under Marjamäkis ledning i Kärpät.

Det är på sätt och vis lite fel att tala om en lång förlustsvi­t, för det här landslaget är till hundra procent ett annat lag än det som spelade i World Cup. Gemensamt för World Cup och Karjalatur­neringen är att lejonen hade mycket lite tid att träna tillsamman­s före nedsläpp.

– VM-lägret är en helt annan sak. Då har vi mycket mera tid tillsamman­s, sade Lauri Marjamäki själv.

● Lejonen kommer säkert att finna en gemensam melodi under Marjamäkis ledning. Det är ett måste om Finland ska klara sig i internatio­nellt spel.

I World Cup mötte Finland motståndar­e som var på pappret betydligt bättre. Men i Karjalatur­neringen hade Ryssland och Tjeckien unga och anonyma lag och också Sverige kan räkna med en drös av förstärkni­ngar från Nordamerik­a i VM. Finland hade nästan alla sina bästa spelare i Europa. Det är lite bekymrande.

 ?? MARCUS LINDQVIST ??
MARCUS LINDQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland