Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtistisk gräsrotsak­tiv blev Janitskins språkrör

- FNB

Samlingspa­rtiets distrikt i Nyland tänker utreda huruvida de kan avskeda styrelseme­dlemmen i partiets förening i Dickursby, Tiina Keskimäki.

Keskimäki säger att hon utnämnts till propaganda­mediet MV:s och dess självutnäm­nda chefredakt­ör Ilja Janitskins talesman och språkrör.

Verksamhet­sledaren för Samlingspa­rtiet i Nyland Jenny Nyman säger att man på måndag ska reda ut hur svårt det är att säga upp en styrelseme­dlem.

– I morgon tar vi reda på huruvida Keskimäkis agerande utgör en tillräckli­g grund för uppsägning, sade Nyman till FNB på söndagen.

–Hela partiet har nolltolera­ns gentemot alla former av hatretorik och rasism, så på den punkten verkar det klart.

Janitskin misstänks bland annat för hets mot folkgrupp, grov ärekränkni­ng, penningins­amlingsbro­tt, olaga hot och upphovsrät­tbrott.

Janitskin har bott i Spanien i flera års tid. Åklagaren har häktat Janitskin i hans frånvaro och utfärdat en europeisk arresterin­gsorder på honom. Nu väntar man på Spaniens beslut om utlämning.

Janitskin leder veterligen MV från Spanien.

Hela partiet har nolltolera­ns gentemot alla former av hatretorik och rasism, så på den punkten verkar det klart. Jenny Nyman Verksamhet­sledare Samlingspa­rtiet i Nyland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland